София е сред градовете с най-замърсен въздух днес, след като фините прахови частици във въздуха достигнаха 57,7 микроограма на кубичен метър, показват данните на airbg.com.

Това обаче са средни данни за целия град, който е в червената зона и е надминат само от градове в Индия, Русия, Пакистан, Босна и Херцеговина и Косово.

Нормата е 50 микрограма на кубичен метър, като в някои места в града тя е завишена двойно.

Според петте автоматични станции за измерване на качеството на атмосферния въздух в града показателите са над 100 µg/куб.м в кв. "Павлово", 97µg - в кв."Надежда", 82 µg - кв."Хиподрума", 73 µg - в "Младост" и 38 µg - в жк "Дружба".

 

Общината взе превантивни мерки като отново направи безплатни буферните паркинги към станциите на метрото в София - днес и утре, 26 и 27 ноември.

Продължават и проверките на Столичен инспекторат на строителните обекти. Днес ще бъдат извършени и съвместни проверки с отдел „Пътна полиция“- СДВР и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ по транспортни артерии и проверки за горене на отпадъци на открито. Общината призовава гражданите да подават сигнали при установяване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци на телефоните на съответното РУ при СДВР.