Решението на Турция да отвори затвореното предградие Вароша в Кипър подкопава перспективите за цялостно решение на кипърския въпрос. Затова Европейският съвет трябва да наложи строги санкции на Анкара.

Предупреждението се съдържа в приета днес с убедително мнозинство резолюция на Европарламента. Тя бе одобрена с 631 гласа „за“, 3 „против" и 59 „въздържал се".

11 от общо 17 български евродепутати подкрепиха резолюцията. Въздържаха се тримата ни представители от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) – Илхан Кючюк, Атидже Алиева-Вели и Искра Михайлова. Това направиха също Асим Адемов и Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП. Съпартиецът им Андрей Ковачев не участва в гласуването.

Евродепутатите осъждат незаконните дейности на Турция в предградието Вароша на град Фамагуста. Частичното „отваряне“ на някогашния световно известен морски курорт отслабва перспективите за цялостно решение на кипърския въпрос, изостря разединенията и укрепва постоянното разделение на острова.

ЕП призовава Турция да предаде Вароша на законните му жители, т.е. прогонените след окупацията през 1974 г. гърци, под временната администрация на ООН и да се въздържа от всякакви действия, които променят демографското равновесие на острова чрез политика на незаконно заселване.

Решението – двуобщностна и двузонна федерация

Устойчиво решение за обединението на Кипър и народа му може да бъде намерено само чрез диалог, дипломация и преговори, изтъкват депутатите. Те призовават Европейския съвет да запази единната си позиция по отношение на незаконните действия на Турция и в отговор да наложи строги санкции.

Евродепутатите изразяват съжаление, че турските власти са подкрепили решение основано на принципа за съществуването на две държави в Кипър, и отново заявяват подкрепата си за справедливо, всеобхватно и жизнеспособно споразумение. То трябва да бъде основано на двуобщностна, двузонна федерация с единен международноправен статут. Те също така призовават ЕС да играе по-активна роля в успешното приключване на преговорите под егидата на ООН.

Накърняване на суверенитета на две страни от ЕС

Докато Турция все повече се отдалечава от европейските ценности и стандарти, отношенията й с ЕС са на исторически ниско равнище. Незаконните и едностранни военни действия в Източното Средиземноморие накърняват суверенитета на Гърция и Кипър, които са членки на Съюза.

Евродепутатите посочват също пряката подкрепа на Турция за Азербайджан в конфликта в Нагорни Карабах, както и действията й в Либия и Сирия.