Министрите Мила Царовска, Радмила Шекеринска, Боян Маричич, Венко Филипче, вицепремиерът Люпчо Николовски, заместник-председателите на управляващата СДСМ Коста Петров и Мухамед Зечири, депутатът Коста Костадинов и много други видни партийни служители и членове публично се обявиха в защита на изказаните от премиера Зоран Заев виждания, които са в центъра на вниманието на обществеността в България и Република Северна Македония в последните дни, предава скопската "Нова ТВ", цитирана от "Фокус".

В интервю пред БГНЕС Заев заяви, че историята ни не е споделена, а обща и че България не е символ на фашизъм, както твърди антибългарската пропаганда в Скопие, а е приятел.

Голям брой членове на Социалдемократическия съюз предимно от ръководните органи на партията споделиха същата позиция в своите профили в социалните мрежи. Всички писаха, че състава и партийните органи стоят зад позицията на министър-председателя.

"Всеки има право на собствено мнение и отношение, дори когато това идва след години мълчание. Но гражданите и СДСМ отдавна и навреме избраха европейско бъдеще. Те избраха да вземат смели и патриотични решения, които окончателно и на практика движат македонската държава и целия ни македонски народ към изпълнението на стратегическите цели - НАТО и ЕС. Днес резултатите от политиките на СДСМ и правителството, водено от СДСМ, са видими на дело, а не само на думи. Мненията, изразени от председателя на партията и министър-председателя Зоран Заев, са възгледи на СДСМ. Тези възгледи са държавни възгледи и държавни позиции, основани на доверието на гражданите на последните избори", заявяват в публикациите си лидерите на партията.

Това обединяващо послание от СДСМ идва след публичната критика към Заев и новината, че Бранко Цървенковски, бивш министър-председател на Северна Македония, замразява членството в партията. Целта на ръководството на СДСМ е да покаже, че в партията има единство и че няма да се откаже от борбата за започване на преговори с Европейския съюз.

"Гражданите знаят какво е вярно и кой се бори за бъдещето на Македония, кой защити македонската идентичност в най-трудните преговори в историята на страната. Гражданите знаят кой взема решения независимо от политическата си кариера, ръководени изключително от интереса на всички наши хора и родината. Силата на СДСМ произтича от всеки член на СДСМ и от високото съзнание за отговорността и държавността на всеки член на СДСМ. СДСМ и македонските граждани избраха бъдеще и отдавна избраха да продължат напред, а Цървенковски е история. СДСМ беше, е и ще остане държавнотворна партия и винаги е засилвала своето държавно строителство в такива изключително важни моменти", гласят публично изказаните позиции на  членовете на органите на управляващата партия в югозападната ни съседка.

Интервюто на Зaев провокира негативни реакции и критики от страна на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Нейният лидер Християн Мицковски поиска оставката на Заев на митинг. Според него премиерът на Северна Македония "ласкае българския полтически елит с треперещ глас".