Воден апокалипсис.

С тези две думи може да се опише картината, обрисувана днес от парламентарната трибуна от министъра на екологията Емил Димитров - Ревизоро.

С дълга и пламенна реч Ревизоро описа състоянието на язовирите у нас, прогнозира водна криза и водни протести догодина, които по думите му - могат да доведат до три, а не два избора в изборната 2021-а. Ревизоро говори за престъпни действия и бездействие, за частни интереси, за политически натиск за взимане на решения по управлението на язовирите, в прав текст заяви, че водната криза в Перник е била скрита преди местния вот миналата година, прогнозира Перник 2 и за Бургас след 5-6 месеца. Обяви също така, че няма диалог между министерствата и държавата се управлявала от пиарите. Както и че управляващите се опитват да заобиколят воденото от него министерство при предложените изменения в закона за водите, с които се позволява на земеделските производители "да дупчат" земята за напояване с подпочвени води. Ревизоро не спести никому нищо - както на сегашното управление на ГЕРБ, така и на БСП и ДПС, като дори посочи, че всеки можел да се качва на главата на премиера Бойко Борисов и дори го "цензурират".

"Догодина, уважаеми дами и господа, ще има водна криза в земеделието. Ще имате три вида избори - един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове. Защото обезпечеността към днешна дата е 40-45%", обърна се министърът към депутатите.

И допълни:

"Защо съм дошъл при вас - за да ви помоля, не да ми носите кръста, а аз ще си го нося - да ви помоля да дойдете по двама представители от партия в МОСВ. Ще ви покажа всички карти, ще ви покажа и черните карти, които се крият",

А председателката на парламента Цвета Караянчева му благодари за участието и го отпрати.

В резултат от изказването му обаче реагираха БСП и ДПС. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска Караянчева да извика премиера Бойко Борисов, за да потвърди или отрече всичко казано от екоминистъра и ако потвърди - то незабавно да подаде оставката на правителството.

Оставака поиска и лидерката на левицата Корнелия Нинова.

От "Воля" пък се възползваха, за да се самоизтъкнат - само те не били лобирали за интереси във водния сектор - за разлика от описаните от министъра партии.

Кметът на Бургас - с особено място на зрител

Специално място в речта си Димитров обърна на Бургас, където, известно е, се задава водна криза, подобна на пернишката. Той прогнозира, че тя ще настъпи до половин година. И атакува и регионалното министерство, и земеделското, и персонално кмета на морския град Димитър Николов. Цяло лято екоминистърът предупреждава за състоянието на язовир "Камчия", а днес допълни, че молел за един "тръбопровод" и... нищо.

"Цяло лято чакам един пиар да реши кога ще е подходящият момент за първа копка. България се управлява от пиарите! Министерство на земеделието храните и горите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството воюват помежду си!"

"Има решение на Министерския съвет, подписано от премиера, гласувано от всички министри, но някакъв си началник на кабинет в МЗХГ и един зам.-министър не дават документите, за да започне строителството. Цензурират премиера!" - продължи Ревизоро. И допълни, че въпреки десетките изпратени писма и свикани съвети, резултатът е "нула". 

"Няма забит един пирон! Ако има - посочете ми го! Лично аз ще го извадя! Един метър тръбопровод..."

А за Николов посочи:

"Особено място на зрител заема кметът на Бургас. В МОСВ имаме специално име за него..."

Не каза какво е специалното име, но иронизира като "гениални" идеите на кмета за станция за обезсоляване на морската вода или "ще правим нов язовир". По думите на министъра не е ясно къде ще се строи този язовир, може би в Натура 2000 зоните, като за целта първо трявало да напуснем Европейския съюз.

"Освен прочутата по "Нови Искър" кал, жителите и гостите на града (ако имат тогава такива все още), ще опитат от този момент и неизвестната камчийска кал. Ще сложим салове в язовира, ще чистим и ще пращаме на Бургас източена вода", продължи министърът и заяви в заключение:

"Ще се случи Перник 2."

Цял град знае, че му източиха язовира! Кметицата се покри

И както спомена Перник, така и без никакви притеснения министърът обяви, че политически назначения и решения са източили язовир "Студена". "Покриха го преди изборите - идват избори, знаем", а вината е била стоварена върху екоминистерството (задържан и обвинен бе предшественикът на Емил Димитров - Нено Димов, б.р.). Ремонтът на язовира пък продължавал по-дълго от построяването му.

"Цял град знае, че им източиха язовира! След изборите кметицата (Вяра Церовска от ГЕРБ) се покри!", продължи Ревизоро.

Но с това темата "Перник" не приключи. По думите на министъра отново се "краде" вода по трасето.

"Щом се напълни язовирът, кражбите започнаха два пъти повече от преди!"

Разкритикува и сегашния кмет Станислав Владимиров (БСП). По думите му водопроводите все още не са узаконени. Димитров "молел" Владимиров за "софийския" да направи това - пак без резултат. След което министърът припомни за спора между двамата, при който Владимиров го заплаши със съд, а премиерът реши да играе ролята на арбитър и при едно от посещенията си в Пернишко, в компанията на кмета, препоръча на Ревизоро двамата да седнат да изпият по една ракия и да се разберат.

"Молих пернишкия кмет - той ще ме дава на съд. И по телевизията гледам как трябва да ходя да пия ракия и да го моля да го узакони...", вметна по повода Ревизоро.

"Отиваш при Борисов, криеш се зад гърба му и си пускаш водата за още 20 години...", допълни относно узаконяването водната инфраструктура в района.

После министърът описа и стари грехове "на ДПС". Посочи, че яз. "Ястребино" заради община от 2000 души вече не е земеделски, а за питейни нужди, които са с приоритет. Описа и "каскада" от действия по спасяването на цялата верига от яз. Копринка" и "Жребчево" - за да има вода и за напояване, и за производство на електричество. "Копринка" и "Жребчево" бяха на мъртъв обем. Пускаме 5 милиона от "Копринка" към "Жребчево", пристигат 800 000", заяви и направи мрачна прогноза: че за производството на ток явно ще трябва да заменим водните централи с въглищата.

Рибата не се чувства добре

Димитров обобщи проблема така:

"Има 52 национални язовира, национално богатство. Те са обществени. Като наближат изборите - всеки започва да се присъединява. Всеки започва да ги използва за политически натиск. Всеки започва да ги съсипва."

"Тази година е трета година суша! Какво ми причинявате?!", обърна се към депутатите.

И продължи:

"40-45% е обезпечеността към днешна дата. Аз телефон на Дедо Боже нямам, не знам дали ще вали. Тази година дадохме вода на всички." 

"Убивате министерството пред очите ми! Не искам някого да обидя, извинявам се..."

След което даде примери: как се въдела риба и в националните язовири.

"Земеделското министерство има стотици язовири, но не развъжда рибата там, а иска да се намеси в 52-та национални язовира. Ама трябва да усвояваме европейски пари! Ми усвоявайте си ги във вашите язовири!", ядоса се министърът.

После разказа как и в Казанлък, и в Кърджали стопаните идвали и се оплаквали "защо ми източвате язовира, рибата не се чувства добре от температурата". "А на "Въча" гоня саловете..." - оплака се и Ревизоро. 

И продължи по адрес на последната законодателна инициатива на кабинета със закона за водите:

"Тук някой внася закон зад гърба ни, с който да разрешим тези земеделци да копат каквото си искат когато си искат. Водни войни! Взехме решение да спрем язовира, копайте си! Щели да ми искат оставката. Че тоя язовир на баща ми ли е! Не съм разбирал политическия момент... Ще копат... Ще минело през земеделската комисия защото знаят, че ние сме против!"

След всичко това министърът обобщи, след като на няколко пъти подчерта каква уникална система имаме и с каква експертна мисъл е била строена тя по социалистическо време:

"Политически решения съсипаха язовирите.

Тези хидролози, които по времето на комунизма строили в Австрия, Азия, България, не са били по-глупави от нас. Знаели са, че ще ни трябват.

На протестите в Перник една майка с количка беше сложила плаката "Аз съм вашето бъдеще, ама вас ви няма там". Нас ни няма там! Няма да има вода нито за гражданите, нито за земеделците. Това е водата за нашите деца, това е бъдещето на България! Идвам пак като синя каска с конструктивно предложение - как да свършим работа."

Благодаря, г-н министър, за изнесената информация - заяви Караянчева и отпрати министъра.