Eвропейската комисия отказа да коментира общия обем на средствата, които е размразила за България по Оперативна програма "Околна среда". Вчера министър-предсетаделят Бойко Борисов обяви в парламента, че те са 800 милиона лева (410 милиона евро).

"Комисията не коментира числата съобщени от българското правителство", каза пред Клуб Z неин говорител. "Сега, след като прекъсването на плащанията по Оперативна прорама "Околна среда" е вдигнато, плащанията към България започват отново и Комисията пристъпва към първото плащане от 166 милиона евро от Кохезионния фонд и 74 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие".

Сборът на двете суми е 240 милиона евро или 456 милиона лева.

Комисията прекъсна плащанията през ноември 2013 година, позовавайки се на нередности в системата за управление и контрол на средствата. Тогава тя също отказа да съобщи точния обем на засегнатите от мярката фондове. Неин говорител обясни, че това е невъзможно, защото само част от разходите по проекти от програмата са сертифицирани и фактурите от тях изпратени с искания за възстановяване от европейския бюджет в Брюксел.