Съд във венецуелската столица Каракас призна за виновни в корупция шестима американски петролни шефове и веднага им наложи присъди от по над 8 г. затвор, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Шестимата са служители на базираната в Хюстън, щата Тексас, компания за рафиниране на петрол Citgo (Ситго), която е подразделение на венецуелската държавна петролна компания PDVSA (Петролеос де Венесуела).

Най-дълга е присъдата на бившия президент на Ситго Хосе Перейра - 13 г. и 7 месеца. Останалите петима получиха по 8 г. и 10 месеца.

Шестимата - всички граждани на САЩ, бяха примамени да пристигнат от САЩ уж за среща на ръководството на дъщерната компания PDVSA през ноември 2017 г., като дори им било обещано, че ще се върнат със специален самолет в родината си за Деня на благодарността в края на същия месец. Вместо това обаче в залата, където трябвало да се състои заседанието, нахлули агенти на венецуелските тайни служби и ги арестували.

Процесът срещу шестимата започна преди 4 месеца, като в залата не бяха допуснати представители на медиите и на правозащитни организации. От офиса на главния прокурор на Венецуела заявиха пред АП, че следствието е разкрило "сериозни доказателства" за финансови престъпления, нанасящи вреда на държавната компания.

Компанията Ситго, която се оценява на 8 млрд. долара, притежава три нефтопреработващи завода (в щатите Илинойс, Луизиана и Тексас) и мрежа от бензиностанции в САЩ.

През юли в Каракас пристигна бившият губернатор на щата Ню Мексико Бил Ричардсън, който има опит като преговарящ с враждебни правителства, държащи под арест американски граждани. Той се срещна с венецуелския президент Николас Мадуро, но не успя да договори освобождаването на 6-имата американски бизнесмени, които не са се признали за виновни в процеса. Все пак двама от тях бяха пуснати под домашен арест.

Въпреки че разговорът с Мадуро бил доста бурен, Ричардсън смята, че има изгледи нещата да се развият благоприятно за американците с поемането на властта в Белия дом от новоизбрания президент Джо Байдън, и че преговорите трябва да продължат. Според Ричардсън Мадуро също се стреми към подобряване на отношенията със САЩ и към отмяна на тежките американски санкции, които задушават венецуелската икономика.