Сагата с тримата каращи се за водните ресурси на страната министри намери своя естествен завършек - в кабинета на министър-председателя. Където титулярът на екоминистерството Емил Димитров-Ревизоро, който преди обед заплаши с водна криза, я... "отмени".

Водна криза няма, е заявил пред премиера Бойко Борисов Димитров, цитиран от правителствената пресслужба.

Димитров докладвал на Борисов ситуацията с водоснабдяването в Бургас и мерките, които ще се предприемат в следващите месеци, за да няма проблеми, ако сушата продължава. Целта е догодина земеделските производители да получат вода в равен обем, както тази година, когато дадохме вода на всички, а е трета сушава година, обяснил министърът на околната среда и водите. 

"100 млн. евро имаме по Плана за възстановяване за напоителните системи", изтъкнал на свой ред Борисов. И напомнил, че средства и план за действие има.

По думите му сега са най-подходящите месеци да се реабилитира тази част от системата, която ще позволи да се задържи водния обем от предстоящите зимни месеци.

Борисов посочил още, че единственият му упрек към министър Димитров е, че не му е докладвал по темата още на правителственото заседание в сряда

Както Клуб Z писа, малко по-рано през деня Ревизоро дойде в парламента, за да информира депутатите за състоянието на водните ресурси. В дълго и пламенно слово той описа апокалиптична картина и призова партиите за помощ и ненамеса. Конкретно обаче обвини Министерство на земеделието храните и горите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, че "воюват" помежду си. Че не процедират документите за изграждането на на тръбопровода, който може да спаси Бургас от водна криза и прогнозира такава след 5 до 6 месеца. Обвини и управляващите (от които е част): "Тук някой внася закон зад гърба ни, с който да разрешим тези земеделци да копат каквото си искат когато си искат" (сондиране за напояване). А за кризата в Перник - каза, че язовирът е бил източен, политиците са мълчали предизборно, а ремонтът му е продължил повече от строежа. Обвини и кмета на града, че не е узаконил водопровода от София. Обвини и този на Бургас - че бездейства за бъдещата криза.

Засегнати, двете колежки на Димитров - Десислава Танева (земеделски министър) и Петя Аврамова (регионално развитие) прекъснаха парламентарния контрол, за да дадат своите обяснения и на свой ред го атакуваха - че не те, а той не си е свършил работата, че разигравал театър.

От опозицията многократно призоваха премиерът да дойде в пленарна зала и да обясни "разминаването", но той не пожела и съответно - не дойде.

В рамките на срещата с Борисов Димитров заявил и желание заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да отговарят съответно за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията. Борисов заявил, че чака Димитров да направи предложения относно назначаването на заместниците си.