Бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че няма да се ваксинира срещу коронавируса, но обеща, че правителството ще организира "незабавно" разпределение след одобряването на ваксина от регулаторите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ще ви го кажа, няма да го правя (да се ваксинирам)", заяви президентът във видео, разпространено вчера в социалните мрежи, и допълни: "Това е мое право".

Бразилия, чието население наброява 212 милиона души, е втората страна в света след САЩ по брой на жертви на пандемията, с над 170 000 починали от COVID-19, според университета "Джонс Хопкинс".

Президентът бе критикуван за справянето с епидемията, тъй като омаловажаваше нейната сериозност и се противопоставяше на рестрикциите върху икономическата дейност. Той самият преболедува от COVID-19 през юли, на 65-годишна възраст, като се възползва от случая, за да потвърди непоклатимата си вяра в хидроксихлорохина.

Повече от половината членове на неговото правителство дадоха положителни проби за COVID-19 през последните месеци, припомня АФП.