Руската държавна телевизия пусна „сензационни“ снимки, които подкрепят тезата на Москва, че малайзийският полет MH17 е свален от украински изтребител.

Няколко коментатори, които са разгледали кадрите, обаче ги описаха като подправени.

Фотографиите, уж заснети от Западен сателит, показват изтребител, който изстрелва ракета към пътническия самолет над източна Украйна, точно където малайзийския полет беше свален на 17-ти юли. Тогава загинаха всички 298 пътници на борда.

Москва отдавна твърди, че самолетът е разрушен от украински изтребител, докато Западът твърди, че доказателствата сочат към проруските сепаратисти, които са изстреляли руска ракета земя-въздух.

Снимките бяха пуснати в петъчното вечерно шоу „Однако“, в което се твърди, че са били пратени на руски експерт от човек с името Джордж Билт, представил се като възпитаник на Масачузетския технологичен институт.

„Имаме на наше разположение сензационни фотографии, предполагаемо направени от чуждестранен шпионски спътник в последните секунди на полета на малайзийския Боинг над Украйна,“ обяви водещия в Първи канал Дмитрий Борисов. „Снимките подкрепят версията, която рядко чуват на Запад.“

След като са излъчването, снимките са посрещнати със сериозен скептицизъм.

Андрей Мешенин, коментатор за руската независима радиостанция „Ехо Москвы“ определи репортажът като „псевдо-сензация“, и каза, че ъгълът на атаката, показан на снимките, не съвпада с мястото на щетите.

Белингкат, британски сайт за разследваща журналистика, определи кадрите като „груба фалшификация“, отбелязвайки няколко несъотвествия, сред които фактът, че част от тях изглежда са сглобени от кадри от програмата Google Earth, и то от 2012 г.

По време на кризата в Украйна руската държавна телевизия често излъчваше репортажи, някои със „сензационни“ доказателства, за да подкрепи версията на Кремлин за събитията.  През юли проучване на общественото мнение от центъра „Левада“ показа, че едва 3% от руснаците смятат, че Малайзийският полет е свален от проруски сепаратисти. 82% са убедени, че за това са виновни украинските въоръжени сили.