S&P Global Ratings - една от големите международни рейтингови агенции, потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на "BBB/A-2". Новината бе съобщена направо от родното министерство на финансите. 

Експертите на агенцията смятат, че перспективите пред страната ни остават "стабилни". 

Родното ведомство изтъква, че в доклада на S&P е отбелязано подобрението в очакванията за развитието на българската икономика, тъй като вътрешното търсене е по-устойчиво на въздействието на пандемията, отколкото са били предварителните оценки на агенцията.

Въпреки това - спадът на БВП през 2020 година е отново ревизиран и се очаква той да скочи до 6,5%, докато майската прогноза на рейтинговата компания беше за 4,5-процентен срив. МФ пък предполага спад от под 4%. 

Очевидно агенцията смята, че бюджетния дефицит на България остава умерен, въпреки че нивата му през тази и следващата година достигат доста високо. Очакват и бърза консолидация след края на кризата.

Стабилната перспектива отразява очакванията на агенцията за бързо възстановяване на българската икономика след пандемията, без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години. Това ще позволи бърза фискална консолидация и ще ограничи нарастването на публичния дълг, отбелязват от Министерството на финансите.

Трябва да се отбележи, че сред доводите за очакваната бърза консолидация на дефицитите, от Агенцията са взели предвид очакваните близо 30 млрд. евро от Европа през следващите няколко години. 

В доклада като положителни страни на България са записани и ниските разходи за труд в страната - най-ниските в ЕС, въпреки постоянният им административен ръст от последните години. 

Що се отнася до дългосрочното бъдеще обаче - S&P предупреждава, че демографската картина е притеснителна и тя може да повлия е на потенциалния растеж. Експертите на компанията не вярват, че българските работници, прибрали се от чужбина, заради пандемията, могат да окажат кой знае какво влияение, най-малкото защото очакванията са, че те ще се върнат обратно в държавите, в които работят след кризата. 

За пореден път е натъртена темата за реформите - подобряване на бизнес средата, стимулирането на ръста на доходите, генерални структурни реформи на администрацията. 

Припомняме, че кредитните рейтинги от различните агенции оценяват кредитоспособността на държавите, не толкова тяхната икономика. Маркерите са разделени, а всичко под рейтинг BBB - какъвто е българският, се счита за неинвестиционен или т.нар. "боклук".