Чешкото правителство ще разреши на ресторантите и магазините, които не търгуват със стоки от първа необходимост, да отворят от четвъртък, 3 декември, след като епидемичната вълна, заляла страната, започна да отслабва.

Това заяви днес здравният министър Ян Блатни, цитиран от Ройтерс, предаде БТА. Чехия бе една от силно засегнатите от пандемията страната. Оценката на епидемичната ситуация обаче е променена от ниво пет (най-висока) до ниво три. Връщането на социалния живот и търговията извън хранителните магазини и аптеките обаче няма да докрай. Заведенията ще работят при ограничен капацитет, за да се спазва дистанция. Вечерният час ще бъде отменен, но работното време ще е 22 ч. Врати ще отворят отново музеите и галериите, освен това се възстановява спортът на закрито.

Правителството възнамерява да започне масово антигенно тестиране, за да следи развитието на епидемиологичната обстановка в предколедните дни, когато се очаква наплив по търговските обекти. 

В същото време Австрия се подготвя да излезе от локдаун от 7 декември, но канцлерът Себастан Курц попари очакванията за бързо разхлабване на ограниченията след това в интервю за "Клайне Цайтунг", предаде БТА. 

"След 7 декември ще трябва да живеем с масивни ограничения. В никакъв случай няма да бъдат предприети прибързани стъпки за разхлабване на мерките. За всекиго трябва да е ясно, че седмици и месеци ще живеем с известни ограничения", заяви канцлерът. 

Според Курц целта е на 7 декември внимателно да бъдат свалени мерките и отново да заработят търговията и училищата. Това обаче зависи от броя на заразените. Колкото по-високи са те, толкова по-трудно ще бъде да предприемем стъпки по отварянето, допълва канцлерът.

По-нататък в интервюто той подчертава, че е необходимо да се направи всичко за предотвратяване на трети локдаун. Голям шанс за постигането на тази цел Курц вижда в насрочените за декември масови антигенни тестове, с които могат да се локализират заразените и да бъдат предотвратени нови заразявания.

В сряда, 2 декември, ще бъдат представени плановете на австрийското правителство във връзка с дебата за отваряне на ски районите след Коледа поради пандемията, обяви Курц. Но дебатът трябва да се води диференцирано, предупреди той. В момента пистите са затворени и отсега е ясно, че спортните съоръжения няма да бъдат сред първите, които ще бъдат отворени след 7 декември. Но въпреки това федералното правителство има намерение да осигури повече възможности за спорт в обозримо бъдеще, особено ако това е под открито небе и става дума за индивидуални спортове. Същевременно въпросът с туризма трябва да се разглежда отделно от спорта. Едно е ясно: развлечения след скиспорт ще има отново най-рано след една година, конкретизира Курц.