Пореден протест на полицаи и пожарникари. И до него - "контрапротест" - като обект бяха самите полицаи заради това, че по време на антравителствените протести се стигна и до насилие. 

Мястото - жълтите павета до бившия Партиен дом, който в момента е сградата на Народното събрание. Движението бе блокирано. А на стълбите откъм Националната художествена галерия бяха символично наредени полицейски и пожарникарски шлемове. И полицейски коли - играчки, с надписи "линейка". (в момента по места, например в София, наистина служители на МВР помагат при спешните повиквания за медицинска помощ - със автомобили на МВР - б.р.)

Митингът започна с химна на България, а след това - с минута мълчание в памет на загинали полицаи. Бяха дошли униформени от страната, а тези, които са по места, а и на работа, можеха да включат за кратко светлините на автомобилите, за да покажат солидарност с колегите си. 

Поводът на недоволството на служителите на МВР е отказът на властта да признае, че те също са на първа линия в битката с коронавируса и заслужават - като други 34 институции в държавата от "първа линия" увеличение на възнагражденията с 30 на сто. 

В гласувания от депутатите окончателно бюджет обаче ръстът на заплатите в МВР е 15 на сто, като първоначално беше 10%. Това е пореден протест, организиран от най-големият синдикат СФСМВР.

Председателят му Валентин Попов обяви, че парите са само повод, но причината за полицейските протести е друга - провалената реформа на МВР от поне шестима поредни министри. Изброи и имена - започвайки от Михаил Миков (последният МВР-шеф при тройната коалиция - б.р.), Цветан Цветанов, Веселин Вучков, Румяна Бъчварова, Валентин Радев (всички в правителства на ГЕРБ) и спря дотук. Не каза имената на Младен Маринов и настоящия министър Христо Терзийски. Пропуснат бе и Цветлин Йовчев, който бе начело на МВР при кабинета "Орешарски", който управлява около година. 

"Нямаше равностойни преговори с ръководството на МВР. Имаше срещи, на които ни запознаваха какво са решили", заяви Попов.

Говориха и други представители на униформените, но в един момент отстрани група граждани се опитваха да заглушат речите - с викове "Реформа" и контраречи. Представители на движението "Системата ни убива" и неколцина граждани. 

„Поради недопустимо поведение, неадекватни действия, бездействия, обиди от страна на полицаите към протестиращите, включително и използването на физическа сила продиктувана от озлобяване, решихме да организираме контрапротест! Между двата протеста на полицаите се видя, че те се борят само за повече пари, но не и за реална реформа на системата“, е позицията им. 

Контрапротестиращите призоваха полицаите първо да поискат реформа в системата, а едва тогава увеличение на заплатите си.

Очаква се и следващ протест на полицаите.