"Българското общество трябва да знае откъде идват средствата за издръжка на социалната система", заяви във Варна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, предаде агенция Фокус.

„Ако финансовият министър иска да управлява и социалното министерство, нека поеме и него. В противен случай трябва да си говорим и първо да обсъждаме нещата, а след това да правим изявления“, допълни той по повод разнопосочните изказвания с Владислав Горанов за възможността пенсионерите да получат коледни надбавки.

Калфин се зарече, че ведомството му ще направи всичко възможно хората да получат допълнителни средства, ако има резерви в рамките на НОИ или допълнителни приходи в републиканския бюджет, непредвидени в актуализацията му. Но "Не мисля да участвам в сценарий „Социалният министър е много добър и иска пари, а финансовият е много лош и не дава“, каза още той.

Едно от първите неща, които щял да направи като министър, е да сведе до минимум злоупотребите в социалната система, в която всяка година влизат милиарди. „Това са пари за хора, които имат най-голяма нужда и тези пари никой няма право да ги пипа за каквито и да било лични и не особено коректни нужди. Нямам намерение да влизам в конфликт с Министерство на финансите за разпределението на бюджета за социални дейности. Важното е решенията да са на масата и да бъдат действително прозрачни”, каза още Ивайло Калфин.

Той допълни, че след като се уточнят бюджетите за тази и следващата година, ще се заеме с пенсионната реформа. „Тя е типичен пример за това как всичко се прави на парче. Стои въпросът на колко години ще се пенсионират хората. Аз съм далеч от мисълта, че пенсионната реформа може да направи всички щастливи. Но на всички е ясно, че тя е в лошо състояние. Нито доходите са достатъчни, нито пенсионната възраст е удовлетворителна, нито хората с инвалидни пенсии са доволни”, обясни Калфин.

По думите му, пенсионната възраст трябва да се увеличава в дългосрочна перспектива – в рамките на следващите 15-20 години. Днес системата в голямата си част се допълва от данъците на гражданите, а това създава един порочен инструмент, според който хората сами си плащат пенсиите със собствените си данъци чрез плащане на ДДС към всяка сметка.

С актуализацията бюджетът на МТСП е увеличен с 50 млн. лв.  С това до края на годината се гарантират плащанията в социалната сфера, които трябваше да спрат от края на октомври.