Австралия настоява Китай да се извини за публикуването на фалшива снимка в правителствен акаунт в туитър, на която е изобразен австралийски войник, който убива афганистанско дете, предаде Би Би Си.

Премиерът Скот Морисън заяви, че Пекин трябва да бъде напълно засрамен от споделянето на отвратителния образ.

Това се случва на фона на ескалиращо политическо напрежение между двете страни. Изображението се отнася до предполагаемите военни престъпления от някои австралийски войници. По-рано през ноември доклад доказа, че 25 австралийски войници са замесени в убийствата на 39 афганистански цивилни и затворници в периода 2009-2013 г.

Изводите от разследването на Австралийските отбранителни сили (ADF) се проверяват от полицията. В понеделник говорителят на външното министерство на Китай Жао Лидзян публикува фалшиво изображение на австралийски войник, който убива с нож дете.

Изглежда, снимката е препратка към съобщените по-рано твърдения, че елитни австралийски войници са използвали ножове, за да убият две 14-годишни афганистански момчета. Докладът на ADF не обоснова тези твърдения.

В него обаче бяха намерени "достоверни доказателства" за незаконни убийства сред елитните части. Смята се, че младите войници са били насърчавани да застрелват затворници.

В туита на Жао се казва:

"Шокиран съм от убийството на афганистански цивилни и затворници от австралийски войници. Ние категорично осъждаме подобни действия и призоваваме да се поеме отговорност."

Австралия призова туитър да премахне публикацията от платформата си, защото е дезинформация.

Г-н Морисън определи поста като наистина отвратителен, дълбоко обиждащ, крайно скандален.

"Китайското правителство трябва дълбоко да се срамува от този пост. Това го смалява в очите на света - каза той. - Това е фалшива снимка и ужасна клевета срещу нашите отбранителни сили."

Той добави, че Австралия е установила прозрачен процес за разследване на предполагаемите военни престъпления, както се очаква от демократична, либерална държава.

Ескалираща реторика

Г-н Морисън призна, че "несъмнено" има напрежение между двете нации. Той предупреди Пекин, че други страни по света внимателно следят действията му спрямо Австралия. Двустранните отношения се влошиха тази година, след като Канбера призова за разследване на произхода на коронавируса. Продължават и споровете относно предполагаемата намеса на Пекин във вътрешните дела на Австралия.

През последните месеци Китай наложи мита върху близо дузина австралийски стоки, включително вино, ечемик и говеждо месо.

Австралия определи действията на Пекин като икономически натиск.

През миналата седмица Жао заяви, че докладът за военните престъпления напълно изобличава лицемерието на правата на човека и свободата, които тези западни страни постоянно прокламират. Туитът предизвика острата реакция на Морисън, който заяви, че китайското правителство трябва да се срамува от поста и го определи като възмутителна и отвратителна клевета. 

По-рано през този месец посолството на Китай в Австралия разпространи списък до местните медии с 14 области от политиката, в които Канбера е действала по начин, който е влошил двустранните отношения. Те включват решението на Австралия да блокира китайски инвестиционни проекти, да забрани участието на китайската технологична компания Huawei на търга за 5G и непрекъсната безразсъдна намеса в китайските дела в Синдзян, Хонконг и Тайван.

Канбера подчерта, че няма да промени политическите си позиции.