Какъв е образът на политическата алтернатива в България, как изглежда, в какво състояние е тя, защо Демократична България не може да развие по-голяма електорална периферия и да стане незаобиколим фактор в управлението. По тези въпроси разговаряме в поредното издание на Z-Каст с Илия Марков, политолог и анализатор от Института за европейски политики.

„Когато създаваш партия има много неща, които трябва да се направят и те не са свързани само с изграждане на структури. Тя е свързана и с изработване на политики – да се намерят решения на проблеми, които трябва да се решават от властта – пенсии, подпомагане на семейства с деца, бюджет, електронно управление и др. Едно е това, че тези проблеми трябва да седне някой и да им намери решения, а никой реално не го прави. И затова според мен няма убедителни алтернативи. 

Всички критикуват ГЕРБ и Бойко Борисов, че управлява с хрумвания, решава едно, утре го сменя, на трети ден е нещо трето. Но няма политическа сила, която да има ясна представа каква трябва да е генералната картина, как би изглеждала България след 10 или 15 години.“, казва той. 

И продължава:

„Сещам се за коалицията Демократична България, която изглежда, че все едно ще влезе в парламента. Особено след протестите от лятото, които започнаха с форсирането на брега край Росенец. Те стихийно натрупаха някаква популярност и вероятно ще влязат в следващия парламент. Макар че не си прецениха времевата рамка и може доста хора да забравят тези събития докато дойдат избори. Но оттам нататък аз не виждам как те имат реална програма и как биха минали към следващото ниво.“ 

Според него програмата на Демократична България е „основана на най-малкия знаменател“ – борбата с корупцията и борбата за върховенство на правото, реформа на правораздаването. 

„Не мисля обаче, че реформирайки отделни закони или групи от закони, можеш да постигнеш това. Ние имаме доста по-тежки проблеми в обществото. За мен те са свързани с неравенството, бедността, изолацията, изключването на големи групи от обществото. И те няма да се решат, ако се променят няколко закона. Не може да се гарантира, че ще има ефективно работеща система, ако в тази система няма хора, които да бъдат подготвени, да имат необходимото образование и т.н.“, добавя Марков. 

Епизод 11 на Z-Каст можете да чуете ТУК.

Можете да слушате Z-Каст в SpotifyGoogle PodcastsTuneInSoundcloudYouTube, вече и в Apple Podcasts.