Франция обмисля да забрани на журналисти и граждани на страната да публикуват снимки и видеа на полицаи, предаде Асошиейтед прес.

Активисти се опасяват, че предложеният от правителството на Макрон нов закон за сигурността ще ги лиши от правото да разпространяват кадри на полицейска жестокост, особено от бедните имигрантски квартали.

"Имах късмета да разполагам с видеоклипове, които да ме защитят", заяви Мишел Зеклер, чернокож музикален продуцент, който наскоро бе бит от няколко френски полицаи.

Записи, публикувани за първи път в четвъртък от френския уебсайт Loopsider, са довели до масово възмущение от полицейските действия. Те са били видяни от над 14 милиона зрители.

Законопроектът, който все още се обсъжда в парламента, предизвика протести в цялата страна. Десетки хиляди хора заляха улиците на Париж в събота, включително семейства и приятели на жертви на полицейското насилие.

"В продължение на десетилетия потомци на следколониалната имиграция и жители в многолюдни квартали осъждат полицейската жестокост", каза Сихаме Асбаг, активист срещу расизма.

Видеоклиповете показаха на по-широка аудитория, че има "системен проблем с френските полицейски сили, които злоупотребяват, нанасят удари, бият, осакатяват, убиват", каза тя.

Според активисти законопроектът може да има още по-голямо въздействие върху хората от имигрантски произход, живеещи в квартали, където отношенията с полицията отдавна са напрегнати. Те твърдят, че изображенията, публикувани онлайн, са ключови за разкриването на случаи на неправомерно поведение и расизъм на офицерите.

Асбаг изрази опасения, че съгласно предложения закон, онези, които публикуват видеоклипове с полицейски злоупотреби онлайн, могат да бъдат изправени пред съд и да бъдат наказани с до една година затвор и глоба от 45 000 евро (53 000 долара).

"Склонна съм да вярвам, че млад арабски мъж от бедно предградие, който публикува видео с полицейска жестокост в своя квартал, ще бъде повече изложен на риск да бъде признат за виновен, отколкото журналист, който направи видео по време на протест", каза тя.

Братът на Амал Бентуси Амине беше прострелян в гърба и убит от полицай през 2012 г. Полицаят беше осъден на пет години условна присъда. През март заедно с други семейства на жертви тя пусна приложение за мобилни телефони, за да записва случаите на полицейско насилие.

"Някои полицаи вече имат чувство за безнаказаност. Единственото решение е да правите видеоклипове", каза тя.

Приложението е изтегляно повече от 50 000 пъти.

"Ако искаме да подобрим общественото доверие в полицията, това няма как да стане чрез прикриване на истината", добави тя.

Предложеният закон отчасти е отговор на исканията на полицейските синдикати, според които това ще осигури по-голяма защита на служителите.

Адбулайе Канте - чернокож полицейски служител от Париж предградия осъжда проявите на полицейско насилие, но подкрепя законопроекта.

"Това, което хората не осъзнават е, че някои индивиди използват видеата, за да поставят лицата на нашите колеги в социалните мрежи, за да бъдат идентифицирани, след което да бъдат заплашвани или да се подклажда омраза", обясни той. "Законопроектът не забранява на журналисти и граждани да заснемат полицията в действие... Забранява се употребата на снимки с цел да се причини болка, физическа или психологическа. Животът на служителите е важен".