За пръв път за заглавие цитирам себе си, но в случая е нужно - репликата бе предизвикана от фейсбук интелектуалец, който обяви, че ще ни бият ваксините за COVID-19 "насила, ще има медицински фашизъм".

В действителност много ще ми хареса ваксината за COVID-19 и ваксините въобще да станат напълно задължителни. Това обаче едва ли ще се случи. А би трябвало.

Как така насила ще ни ги бият?

Това са глупости, естествено. Може би интернет интелектуалецът си представя как полицаи ръчкат хора на опашка пред кварталния ДКЦ. В началото на опашката - разгъната масичка, наредени ампули, а строга медицинска сестра е хванала огромна спринцовка и се готви да я забоде на следващия... Това е фантастика.

В някои държави по света има задължителна ваксинация на децата, но това просто означава някакъв тип санкция за родителите, които отказват да го направят. Понякога е парична, понякога ограничава определени права.

В Словения например всяко дете трябва да бъде ваксинирано за 9 болести и ако ваксината се пропусне, се налага солидна глоба. Няма извинения по лични или религиозни убеждения като в други държави. 95% от хората са ваксинирани вследствие на това.

В Белгия ваксинацията също е задължителна, но почти няма нужда да се прилагат предвидените санкции - мнозинството се ваксинира.

В Австралия дори плащат на родителите за това, че ваксинират децата си.

В България ваксинациите са задължителни на хартия и ако искате да пратите детето си на детска градина или на училище, трябва да го ваксинирате. Тази година ВАС отсъди, че това не е дискриминация. На практика обаче има неваксинирани деца в училища в страната, защото както много други закони у нас и този понякога е пожелателен.

Това е възприетият метод на "принуждаване" на хората да ваксинират децата си - глоба или ограничение. Лично аз считам, че е твърде лек. Ако един родител планира да застраши живота на детето си, като не го ваксинира, трябва да се намесят социалните служби. Защото родителите идиоти с възможности лесно ще платят глобите и лесно ще избегнат ограниченията.

А ще направят ли ваксината за COVID-19 задължителна?

Някои държави - вероятно да. Но мнозинството, включително България - по-скоро не. 

Одобренията на ваксини за деца и за възрастни са две отделни неща. Засега повечето ваксини, които очакваме на пазара след няколко месеца, не се и опитват да получат такова разрешение. Pfizer е единствената компания, започнала ограничени тестове върху подрастващи, и то само на деца над 12-годишна възраст.

Това е и напълно нормално, имайки предвид колко бързо са разработени тези ваксини. Всеки разумен човек ще предпочете първо да бъдат тествани детайлно върху възрастни. Едно от предимствата на ваксините досега и причината, поради която у нас например близо 85% са ваксинирани, е фактът, че родителите не се страхуват от ваксините, защото самите те са получили такива като деца.

Ако първоначалната вълна на имунизация обаче не е достатъчна и детайлните тестове на ваксините върху деца покажат, че те са безопасни, те също трябва да влязат в списъка на задължителните.

От една страна, на това може да се гледа като на нарушение на базови права. Но никой не счита задължителната карантина (не локдаун, а индивидуална) при COVID-19, туберкулоза с бацилоотделяне и ред други болести за нарушаваща правата на болния. Макар че технически е - като общество сме приели, че противното би нарушило правата на всички, които потенциално могат да се заразят от болния. При вирус като SARS-CoV-2 ваксинацията създава на практика същия казус. Ако мнозинството от хора не се ваксинират (според специалистите някъде над 75% от популацията), се рискува животът на тези, които не могат да го направят по медицински причини (хора със специфични заболявания). 

Добрата новина е, че много държави вероятно ще направят ваксината задължителна за влизане през границата.

"В белите държави има фондове за деца, пострадали от ваксини."

Това е друга мъдрост на гореспоменатия интернет интелектуалец. Класически довод на антиваксърите, към които той твърди, че не принадлежи. 

Има ли странични ефекти от ваксините? Разбира се. Има хора, които получават необясними реакции от най-невинни неща в обкръжението ни. Има хора, които реагират остро, а понякога и фатално дори на най-елементарните генерични лекарства.

Те обаче са изключително малко.

Как работят фондовете за деца, пострадали от ваксини? Като начало презумпцията при тях е, че "ваксината е виновна до доказване на противното". Така я описва директорът в американското здравно министерство, който отговаря за щатската програма от този тип.

По нейни данни за последните 30 години от буквално стотици милиони ваксинирани американци има... 6600 души, които са поискали компенсация за вреди от ваксини.

При това тези 6600 души не е трябвало задължително да доказват, че ваксината има някаква връзка с техните последвали здравословни проблеми. В 70% от случаите парична компенсация е дадена без никаква проверка.

Политиката на подобни фондове всъщност е да плащат пари, за да запушат устата на антиваксърите. Няма значение фактът, че говорят глупости - ако над 30% от обществото им се върже, губим стадния имунитет и пандемиите стават всекидневие.

Защо ще ми е кеф да им я набият насила?

Няма по-опасна ситуация за антиваксърски глупости от настоящата. След всички очевидни провали на управляващите ни в борбата с коронавируса за капак на всичко едни 45% да се откажат от ваксинация би било пагубно.

Ако си мислите, че сега сме в лоша ситуация, защото премиерът се нави на втори "полу" локдаун седмици след всички други в Европа, представете си в какво състояние ще бъдем, ако се окажем и със солидна порция неваксинирани.

Така че да, идеята как лоша медицинска сестра е приготвила голяма спринцовка за идиотите, които разпространяват антиваксърски глупости, ми допада много. Те не са адекватни хора. Тях не ги интересува сигурността на децата, а контролът върху тях. Този тип хора виждат децата си не като човешки същества, а като своя собственост. А отговорността към обществото и другите, с които живееш - считат за "робство". Една голяма игла в голям мускул ще им дойде добре.