"В последните дни виждам, че името на партия "Има такъв народ" и моето име се спрягат като участници в какви ли не предизборни коалиции. Затова искам най-безапелационно да кажа следното: Партия "Има такъв народ" ще се яви сама на изборите."

С такова кратко изявление излезе днес във фейсбук профила си председателят на политическата формация - шоуменът Слави Трифонов. Трифонов не посочва от какво е провокирано това изявление предвид факта, че досега не е известно в публичното пространство някоя друга политическа сила или гражданска организация да е говорила за "предизборна" коалиция.

За възможни такива, но "следизборни", обаче говореха и съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов, и лидерката на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова. От неформалната организация, повела голяма част от антиправителствените протести - Отровното трио, също заявяват принципна подкрепа за общи действия с "Има такъв народ". Изброените извънпарламентарни сили наскоро обявиха публично, че ще работят за създаване на мрежа от наблюдатели на изборния процес.

Пред Клуб Z Тошко Йорданов, заместник-председател на "Има такъв народ", уточни, че факт - нито Атанасов, нито Манолова, нито от триото са обявявали предизборни коалиции, но такива спекулации имало в публичното пространство и публикацията на Трифонов от днес целяла разсейването им - формацията ще се яви на изборите самостоятелно. 

Йорданов потвърди и ангажимента на партията да работи с останалите извънпарламентарни сили за наблюдение на изборите, като посочи, че това е цел, която би следвало да си поставят всички партии извън т. нар. статукво.

Припомняме, че към момента социологическите агенции отреждат трето място на "Има такъв народ" (ако изборите бяха днес) - след ГЕРБ и БСП.

Иначе, преди дни Атанас Атанасов заяви, че "Демократична България" вижда като свои естествени съюзници в бъдещ парламент формацията на Трифонов, Манолова и евентуално триото. ДБ разглеждала като такива политическите сили извън настоящото Народно събрание, за които към момента социолозите предвиждат прескачането на 4-процентовата бариера и с които идеологически не се разминават по въпроси като ориентация на Запад, отношението към енергийните проекти, към борбата с корупцията и пр.

В свое телевизионно участие отпреди ден и Манолова говори за "обединение" на извънпарламентарните субекти, които могат да "демонтират" премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от властта.

И Атанасов, и Манолова признават, че се водят разговори в този формат - но следизборно.