Националната служба за охрана (НСО) отрече да има пропуски при извършваните от служителите й проверки на лица, преди те да бъдат допуснати до премиера Бойко Борисов. От НСО посочват, че проверяват всички посетители в дома на министър-председателя, но за опасни вещества и предмети. Това изключва златни кюлчета и пачки с пари.

Това се разбира от отговорите на службата до "Дневник". Въпросите са провокирани от интервюто, което Борисов даде, а после и сам публикува на фейсбук профила си - за авторитетния германски всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (FAZ). В него премиерът отговаря на въпроси за изтеклите в публичното пространство снимки от спалнята му в правителствената вила "Секвоя", като на няколко пъти заяви, че дамите, които го посещават, не са проверявани от НСО и спокойно могат да вкарат ключета и пари в дамските си чанти, да ги аранжират в нощното му шкафче, да снимат и така да създадат компромат.

Ето какво заяви Борисов по повода:

"Въпросът е, че никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата й."

"Една красива жена може много лесно да преодолее защитата ми. Така враговете ми вкараха златото и пачките пари в къщата ми."

"Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: "Идваш ли? Чакам те." Аз й казвам: "Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути." Охраната има указания да я допусне в къщата ми, и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари."

От НСО уточняват в отговор:

"В изпълнение на своите основни функции и дейности (Глава четвърта от ЗНСО) Националната служба за охрана осъществява проверки за общоопасни средства и вещества, които имат отношение към сигурността на охраняемите лица и обекти."

"Изключения при осъществяване на проверките за общоопасни средства и вещества не се допускат."