Китай е осигурил на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и на неговото семейство експериментална ваксина за коронавирус, съобщи днес американски анализатор, като се позова на два неидентифицирани източника от японското разузнаване, съобщава Ройтерс.

Хари Казианис - експерт в анализаторския Център за национални интереси, базиран във Вашингтон, твърди, че Ким Чен Ун и няколко високопоставени севернокорейски представители са били ваксинирани. Остава неясно обаче с ваксината на коя компания, посочва експертът.

В статия в онлайн изданието "19ФортиФайв" (19FortyFive) Казианис твърди, че Ким и редица други високопоставени севернокорейски представители са били ваксинирани срещу коронавирус през последните две или три седмици с ваксина, предоставена от китайското правителство.

Казианис отбелязва, че най-малко три китайски компании разработват ваксина за вируса - "Синовак Биотех", "КанСиноБио" и "Синофарм груп".

Като се позовава на американския учен Питър Хотез, Казианис посочва, че според "Синофарм" тяхната ваксина е била използвана от близо един милион души в Китай, въпреки че нито една от фирмите не е публикувала данни от третата фаза на изпитанията.

Северна Корея не е съобщавала за случаи на коронавирусна инфекция на своя територия, но според южнокорейското разузнаване не е изключено там да има епидемия, тъй като страната търгуваше и контактуваше с Китай, откъдето тръгна пандемията, преди да затвори границата в края на януари.

"Майкрософт" съобщи през миналия месец, че две севернокорейски хакерски групи са опитали да проникнат в мрежите на разработчици на ваксини в няколко държави, без да спомене конкретни компании. Според източници на Ройтерс сред атакуваните фирми е била британската "АстраЗенека".

През миналата седмица южнокорейското разузнаване съобщи, че е осуетило опит за хакване на южнокорейски производители на ваксина срещу COVID-19.