Иранският парламент прие днес законопроект, който се очаква да задължи правителството да увеличи степента на обогатяване на уран в страната. Това съобщи телевизионната и радиокомпания ИРИБ, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

За проекта гласуваха 248 от общо 290 депутати. За да влезе в сила законът, той трябва да бъде одобрен от Съвета на пазителите на конституцията.

В неделя парламентът реши да ускори гледането на документа заради извършеното в петък убийство на ядрения физик Мохсен Фахризаде, който ръководеше изследователски център към иранското министерство на отбраната.

Текстът ще задължи правителството да осигури годишно производство поне на 120 килограма уран, обогатен до 20 на сто чистота. Съвместният всеобхватен план за действия по атомната програма на страната - т. нар. ядрена сделка, позволява Иран да обогатява уран до не повече от 3,67 на сто в течение на 15 години.

Освен това властите ще бъдат задължени до една година да пуснат в ход по хиляда центрофуги допълнително в ядрените обекти в Натанз и Фордо.

Законът предвижда също незабавно да бъде подновен проектът за реконструкция на ядрения реактор в Арак, съществувал преди подписването на ядрената сделка. В рамките й Техеран пое ангажимент да преустрои реактора с тежка вода в Арак за ядрени изследвания с мирни цели. Иран разруши и ядрото на този реактор.