"Ислямска държава" започва да сече монети, пише "Файненшъл таймс", въпреки че "халифатът" не е признат от нито една държава.

Екстремистите виждат в  създаването на новата валута възможност за отделянето на новосъздадената си държава, разположена на територията на Сирия и Ирак, от "тираничната финансова система, наложена върху мюсюлманите".

Лидерът на групировката Абу Бакр ал–Багдади обяви, че много ислямисти от арабски държави се присъединяват към "Ислямска държава". Сред преките цели на екстремистите е превземането на богатата на петрол Саудитска Арабия. 

В речта му не се споделят подробности за новата валута, но сирийският активист Абу Билял ал-Хомси, който е нещо като говорител на "Ислямска държава" потвърди тези намерения. "Това ще е удар срещу кръстоносците, тази победа ще им даде да разберат, че Ислямската държава има икономика и е самодостатъчна", каза той.

Независимо, че ислямистите целят да се изолират от световната икономика, особеностите на новата валута ще направят икономиката на "халифата" зависима от движение на цените на ценните метали, пише Файненшълтаймс.

Причината за това е, че валутата ще бъде от седем вида монети – две златни, три сребърни и две медни. Според вестника, най-скъпата монета от 5 динара ще съдържа 21.25 грама 21-каратово злато (със стойност от около 694 долара при сегашните цени), а най-евтината, от 10 флус, ще съдържа 10 грама мед, на стойност около 7 цента. Сребърните дирхами ще са на стойност между 45 цента и 4.50 долара при настоящата цена на среброто.

Така "Ислямска държава" ще обвърже  валутата си с цените на златото, среброто и медта на световния пазар. Не е ясно откъде джихадистите имат намерени да се снабдяват с ценните метали.

Въпреки че "халифатът" не се нуждае от централна банка при избрания платежен начин - в ценни метали, в съобщението  се казва, че въвеждането на монетите ще бъде извършено от Съвет към "финансовата палата" и ще бъде одобрено от лидера Багдади.