Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен укори Полша и Унгария заради блокирането на бюджета на ЕС, въпреки че не спомена конкретни имена.

Тя направи това във видеообръщение към провеждащата се в Берлин конференция на комисиите по европейските въпроси в парламентите на страните от ЕС.

През юли държавните и правителствените ръководители на всички 27 страни членки се съгласиха да въведат механизма за условност, обвързващ отпускането на средства от еврофондовете с върховенството на закона, припомни Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК спомена само, че две държави не са съгласни с този механизъм. Точно Полша и Унгария блокираха заради него преговорите за бюджета на общността за периода 2021-2027 г.

„В действителност той се отнася за нарушенията на принципите на върховенството на закона, заплашващи европейския бюджет – и само това. Така че смятаме, че този механизъм е своевременен, съразмерен и необходим. И е трудно да си представим, че някой може да има възражения.

Но ако някой има законни съмнения, има много ясен път – той се обръща към Съда на ЕС. Това е мястото, където обикновено обсъждаме различията в мненията ни относно правните текстове. И не за сметка на милиони европейци, които отчаяно чакат нашата помощ, защото сме насред дълбока, дълбока криза“, каза тя.

Бюджетът на ЕС е на рекордната стойност от 1,8 трилиона евро. В него е включен и Фонд за възстановяване за 750 милиарда евро.