Шофьор се вряза с автомобила си в хората на пешеходната зона в немския град Трир. Четирима души са загинали, сред тях 9-месечно бебе. Другите жертви са две жени на 25 и 27 години и мъж на 45 години. Най-малко 15 са тежко ранени, пояснява германската полиция.

Шофьорът е задържан.

Той е 51-годишен германец от Трир-Заарбург. В кръвта му са измерени 1,4 промила алкохол. Няма улики, насочващи към политически мотив за убийствата. Психическото му състояние тепърва ще се проверява.

Според прокурора Петер Фрицен има данни за психическо заболяване.

"Нямаме данни за политически, религиозни или терористични мотиви", посочи още той на пресконференция, завършила преди малко.

Мъжът е карал с над 100 километра в час в пешеходната зона и съзнателно е блъскал хора. Следата от автомобила е зигзагообразна и показва, че е карано умишлено към намиращите се наоколо хора.

Малко след атаката кметът на Трир Волфрам Либе обиколи пешеходната зона и през сълзи разказа на журналистите, че е видял и малка детска маратонка на улицата, принадлежаща на момиченце, което е загинало. "Това е най-черният ден в историята на Трир от Втората световна война насам", заяви той. 

Психолози разговарят със свидетелите на кървавото меле. Продавачка разказва, че е видяла как една бебешка количка изхвърча във въздуха.

Към 14 часа полицията е пратила спешно съобщение до всички училища да не пускат децата навън. В момента вече няма опасност за хората в областта. Канцлерката Меркел изрази шока си от станалото и дълбоката скръб за загиналите и ранените, както и техните семейства. 

Ето и видео от очевидец в Туитър:

"Генералното консулство във Франкфурт е във връзка с полицията в Трир, в момента няма никаква информация за националността на пострадалите", съобщиха от българското външно министерство.

По-късно реагира и външната министърка Екатерина Захариева:

"Шокирана съм от новината за бруталното нападение с автомобил в пешеходната зона на германския град Трир", съобщи на фейсбук страницата си вицепремиерът и външен министър.

"Изразявам съболезнования на семействата на жертвите и ранените.

Европа трябва да противодейства обединена срещу всички посегателства върху живота на невинни хора. Насилието, екстремизмът и омразата нямат място в нашите общества!

Към момента нямаме данни за пострадали български граждани", допълва Захариева.