След неколкомесечно повишение на цената на природния газ днес Комисията за енергийно и водно регулиране взе решение за нейното леко намаляване през декември. Така през последния месец на годината цената на горивото ще бъде в размер на 27,70 лв. за мегаватчас. 

Това е сумата без цената за достъп, пренос, акциз и ДДС, както традиционно се представя по формулата за изчисление. Сравнението - през ноември тази цена бе равна на малко над 28,20 лв. за мегаватчас. 

Важно е да се знае, че тези промени касаят единствено клиентите на "Булгаргаз", но не и крайните потребители. За тях тя е фиксирана за едногодишен период. 

В утвърдената цена на природния газ от 27,70 лв./MWh са включени компонентът цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонентът за дейността „обществена доставка“ и компонентът за компенсиране на разходи, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“.

Новата тарифа отново е съобразена с информацията за пазарните индекси на европейските газови хъбове и средномесечния обменен курс евро/долар на Европейската централна банка за ноември. Тази формула бе въведена след сключения през март нов договор между "Булгаргаз" и "Газпром експорт".