СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Русия изгони дългогодишна германска дипломатка, работила в посолството на ФРГ в Москва, съобщиха германските медии.

“Дълбоко съжаляваме за този с нищо неоправдан акт. Изразихме протеста си пред руското правителство”, цитира онлайн изданието на “Шпигел” правителствен източник, пожелал анонимност.

Според източника немската дипломатка е била изгонена като “ответна мярка”. Тя не била уличена в дейност, несъвместима с дипломатическия й статут. Изгонването й от Русия било “ответен удар” – наскоро Германия е трябвало да напусне принудително руски агент.

Той е работил под прикритие – официално е заемал пост в руското генерално консулство в Бон. Шпионинът на Москва е бил следен в продължение на месеци от германското контраразузнаване. След като станало абсолютно ясно с каква точно дейност се занивама, той е бил уведомен, че е нежелан във ФРГ и е трябвало да напусне страната.

В името на отношенията с Русия Германия не е дала гласност на случая.

Според източника на “Шпигел” и преди Берлин е гонил уличени в агентурна дейност руски дипломати. За пръв път сега Кремъл отвръщал с “ответна мярка”.

“Това е руска политика на дребния бод (шивашки термин, използван в дипломацията за окачествяване на малки стъпки към по-голяма цел– бел. ред.) Не знаем докъде ще доведе тази политика”, заявил за “Шпигел” високопоставен служител от външно министерство в Берлин.

Изгонването на германската дипломатка усложнява двустранните отношения и дори ги изправя на ръба на конфликт, коментират наблюдатели в Берлин. Според тях моментът не бил избран случайно.

Днес и утре Путин и Меркел участват във форума на Г20 в австралийския град Брисбейн. Руският президент е подложен на остра критика. Обама отзарана заклейми агресивната му политика в Украйна като опасност ца целия свят, за което Клуб Z съобщи.

За довечера е насрочена среща на Путин с Меркел. На журналистически въпрос отзарана в Бризбейн как би коментирала изпращането на руски бойни кобари край бреговете на Австралия, тя отговори: “Крайцерите не са проблем. Основният въпрос е какво предстои да се случи в Украйна. Мога да добавя Молдова и Грузия.”

Меркел и Путин се срещнаха за пръв път през 2000 г. в Берлин, тогава тя още не беше във властта. Две години по-късно тя го посети в Москва като лидерка на германската опозиция. Биографиите и на двамата имат допирни точки. Путин е работил за КГБ в ГДР (в Дрезден от 1985 до 1990 г.), страната, в която Меркел е израстнала. Той говори немски, тя – руски.

Канцлерката е единственият западен лидер, който поддържа непрестанен контакт с руския президент, двамата често разговарят по телефона.

Въпреки железните й нерви, търпението на Меркел се изчерпва. Вън от съмнение е, че обявеният й за довечера разговор с Путин в Бризбейн ще е напрегнат. Ако при новите обстоятелства той изобщо се състои.

Че и нервите на Путин са обтегнати, говори и съобщението, че той щял да напусне форума на Г20 в Бризбейн преждевременно и нямало да участва в официалната вечеря утре вечер. Може пък да размисли.