В "Пирогов" са намерили едва трима желаещи от нужните 50 санитари въпреки обявената заплата от 3000 хиляди лева за позицията. Нова тв показа и единия от тях - 53-годишния адвокат Жельо Желев, който е заменил тогата със защитно облекло.

„Доведе ме нуждата от помощ и заплащането. Няма нищо лошо да работиш за пари“, казва юристът.

Интересно е, че санитар в "Пирогов" вече се превръща в завидна професия.

"Забавното е, че всеки който търси работата, първо пита вярно ли са 3 хил. лева, а не пита какво ще работя, каква е работата, в какво се състои“, разказва и доц. д-р Петър Атанасов, началник Клиника по вътрешни болести.

Дежурството е минимум 12 часа, но понякога и 36. А задачите са разнообразни - от разнасяне на обяда до личния тоалет на пациентите.

Лилия, която е санитар в "Пирогов" от 10 години, казва пред медията, че приема новината за големите заплати на новите колеги хладнокръвно.

"Има нужда от хора, но дали точно от тези хора, които си мислят, че като дойдат ей така ще им се дадат 3-те хиляди и то така - на поднос...

Не става, работата е тежка. И колкото и чудно да е, е също и доста отговорна. Ние сме хора, които помагаме на лекари, на сестри. Трябва да бъдем средно-интелигенти хора, най-малко“, казва жената.

Такива хора обаче се намират трудно, на мнение е началникът на COVID отделението - доц. Петър Атанасов.

"Кандидат за работа - санитар, 27 годишен - без основно образование. И колкото и неприлично да прозвучи - не е малцинствен“, споделя пред Нова доц. д-р Петър Атанасов.

Още 47 работни места очакват своите кандидати. Те трябва да са над 18 г. и под 65 г.