„Виждаме как Русия разположи войски в нарушение на волята на различни правителства в наше непосредствено съседство. Русия анексира Крим, продължама да дестабилизира Източна Украйна. Тя има войски в Грузия и в Молдова, в Приднестровието.

Това е нарушение на териториалната цялост на Молдова. И е още един пример как Русия трърде често не зачита международното право.“

Така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори на въпрос на Клуб Z след първия ден от видеоконференцията на външните министри на страните от пакта.

Попитахме го дали Алиансът вижда възможна руска военна намеса в Беларус и/или Молдова поради последните събития в двете страни. В Беларус режимът на Александър Лукашенко все повече се клати заради неспиращите протести. А новоизбраната проевропейска молдовска президентка Мая Санду вчера разгневи Кремъл с предложението си руските миротворци да напуснат Приднестровието.

„Подкрепяме незевисимостта и териториалната цялост на Беларус. Нейното бъдеще трябва да се реши от народа й. Там не трябва да има чужда намеса. Русия не бива да се намесва в демократичните процеси или да се опитва да подтиска волята на народа на Беларус“, допълни Столтенберг.

Засиленото руско военно присъствие в съседство на НАТО е било сред главните обсъждани теми днес. В пакта виждат как Москва нарушава и подкопава международните договори. И приспособяват способността си за възпиране към справяне с дестабилизиращите действия на Кремъл.

Същевременно от Алианса приветстват диалога между Русия и САЩ за намиране на решение след изтичането на действието на договора „Нов СТАРТ“ през февруари 2021 г.

Сред важните теми днес бе и ситуацията в Афганистан. След два месеца, на срещата на министрите на отбраната НАТО трябва да вземе трудното решение дали да остане в тази страна или не. И при двата случая ще има рискове, повтори Столтенберг казаното вчера.

Гърция: Помпео хокал Турция, че подкопава единството

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е заявил по време на видеоконференцията, че Турция се противопоставя на принципите и функционирането на НАТО, като по този начин подкопава единството му. Новината съобщи гръцката държавна агенция АНА-МПА, като цитира дипломатически източници от Атина.

Според медията Помпео произнесъл необичайна реч. В нея той изтъкнал провокативните по думите му действия на Турция в Източното Средиземноморие, Либия, Сирия и Нагорни Карабах.

Що се отнася до отношенията между Гърция и Турция, според същите източници Помпео подчертал, че механизмът за деескалация, който не работи по вина на Турция, трябва да бъде рестартиран.

Столтенберг не отговори на журналистически въпрос дали на срещата днес е имало словесна престрелка между Вашингтон и Анкара.

НАТО срещу Китай – и в Космоса, и по море

НАТО ще противостои на надигащия се Китай и в Космоса, и по море, заяви в телефонен брифинг за журналисти в Брюксел американската посланичка в пакта Кей Бейли Хъчисън.

Тя участва в срещата на външните министри на страните от пакта.

„Една от адаптациите, които НАТО извършва в момента, е да превърне Космоса в оперативен сектор. Това е от изключителна важност, тъй като Китай е много активен в Космоса. Трябва да свърши много работа там, за да гарантираме, че ще имаме капацитета на виждаме къде са спътниците и да установим какви могат да бъдат нашите възпиращи и отбранителни способности.  Така ще гарантираме, че сателитите не могат да ъдат използвани срещу нас“, каза Хъчисън.

От пакта следят също китайската инициатива „Един пояс – един път“ и се стремят да осигурят безпрепятствено праване в открито море по целия свят, допълни посланичката.

„Не искаме нито една страна да бъде в състояние да спира плаването. Китай иска чрез инициативата да си осигури контрол, който ще засегне търговията, както и обраната“, изтъкна тя.

Китай отворил очите НАТО с COVID-19, смята Кей Бейли Хъчисън. Всички сме станали свидетели на дезинформация и подвеждаща информация за вируса. Дори когато от Пекин изпращали оборудване, то било с лошо качество.

„Наблюдаваме засилено военно присъствие в Южнокитайско море, по островите и милитаризирането на тези острови. Наблюдаваме хищническо даване на заеми, най-вече в инфраструктурата. Китай отива в други страни да изгражда проекти за нея и след като тя не е в състояние да върне заемите, Пекин взема под свояй контрол инфрасструктурата. Виждаме как Китай се сдоби с пристанища в цяла Европа. Искаме да гарантираме, че можим да запазим иконвомиката, търговията и сигурността на нашите пристанища“, продължи американската дипломатка.

Според нея инициативата „Един пояс – един път“ накарала много страни да бъдат нащрек в сделките с Китай. Защото видели какво направил Пекин с 5G мрежите и как „Хуавей“ събира данни и информация.