Доналд Тръмп потвърди публично за първи път, че иска да се кандидатира отново за президентския пост през 2024 г., нещо, което обсъжда от седмици насаме, въпреки че все още не е признал официално поражението си от демократа Джо Байдън в изборите на 3 ноември, предава британският в. "Индипендънт".

Според източници на Ен Би Си в момента се провежда "предварително планиране" за митинг на Тръмп на 20 януари - датата, на която Байдън трябва да положи клетва и официално да стане президент на Америка. Тоест много вероятно е републиканецът въобще да не присъства на церемонията. Това се е случвало едва три пъти в историята на САЩ, за последно преди повече от 150 години.

Видеозаписи от коледното парти в Белия дом във вторник вечерта, отразени в "Политико" и други американски медии, показват как Тръмп се обръща към присъстващите - предимно членове на Републиканския национален комитет.

"Изминаха невероятни четири години, казва 74-годишният президент. - Опитваме се да направим още четири години. В противен случай ще се видим след четири години."

Изявлението е посрещнато с овации от тълпата. Много от присъстващите на тържеството са без маски и във видеото се чува кашлица.

По време на тържеството Тръмп отново излезе с необосновани твърдения за фалшифицирането на изборите и говорѝ за разработването на коронавирусна ваксина, наричайки я „медицинско чудо“. По-рано Тръмп заяви, че не иска новоизбраният президент Джо Байдън да претендира, че е направил пробив с ваксинацията срещу COVID-19, заявявайки: „Ваксината бях аз.“

Байдън е обявен за победител в изборите от всички големи новинарски мрежи в САЩ, с 306 гласа в Избирателната колегия при 232 за Тръмп. Последният още не е признал поражението си и казва, че няма да приеме резултата, независимо какво се случва с делата за изборни измами, които води.

Той обаче даде ход процеса за преход във властта и каза пред репортери, че ще напусне Белия дом спокойно, ако Избирателната колегия посочи Байдън за президент този месец.

Ще присъства ли Тръмп на инаугурацията?

Америка е изградена на традициите, а един от най-ключовите обичаи е инаугурацията - церемонията по встъпване в длъжност на избрания-за-президент. Като символ на преходността на партийните разногласия и приемствеността във властта отиващият си президент почти винаги присъства и поздравява своя наследник.

По данни на Ен Би Си обаче Тръмп планира да организира митинг в деня на инаугурацията на Байдън, който да стартира кампанията му за президентските избори през 2024 г. Кой знае, може би това е начин за настоящия президент едновременно да напомни на републиканците "кой е шефът" и да помрачи деня на Байдън.

В историята на САЩ само трима президенти не са присъствали на инаугурацията на своя наследник. 

Това са Джон Адамс (1797-1801 г.), синът му Джон Куинси Адамс (1825-1829 г.) и първият импийчнат президент на Америка - Андрю Джонсън (1865-1869 г.).