Държавното дружество " Булгаргаз" има заведен нов съдебен иск срещу "Топлофикация - София". Той е за стойност от 110 млн. лв. и е заради неплатени сметки по доставка на природен газ, обхващащи периода от февруари до октомври на тази година. Новината бе потвърдена лично пред БНР от изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов. 

По неговите собствени думи столичната "Топлофикация" дължи общо 144 млн. лв., а "Булгаргаз" няма друг избор освен съд, защото дългът е толкова голям, че вече застрашава нормалното функциониране на държавната фирма. Ако парите бъдат събрани, то "Булгаргаз" ще може от своя страна да обслужи своите ангажименти по различни договори, които към момента е трудно. 

Всичко това идва на фона на направеното вече компенсаторно плащане от "Булгаргаз" към "Топлофикация" в размер на почти 60 млн. лв. То се наложи аради ретроактивното намаляване на цената на природния газ, което бе сключено през март с "Газпром експорт". 

Така дългът към "Булгаргаз" е частично намален.

"Ако не беше направено това плащане, към днешна дата „Топлофикация София“ щеше да дължи 203 милиона лева", обясни Павлов. 

Столичната "Топлофикация" е най-големият потребител на природен газ в страната и най-големият клиент на „Булгаргаз“ – близо 30% от общата консумация се пада на топлофикационното дружество. Всички други обаче си плащат редовно задълженията, катеричен е Павлов днес. 

След водени преговори месеци наред, от газовата компания са предприели хода за събиране на вземанията по съдебен ред. Павлов определи това като „неизбежна стъпка“, която е в защита на всички потребители на природен газ, „включително и на клиентите на „Топлофикация София“.

При предишен съдебен иск на „Булгаргаз“ към „Топлофикация София“ сумата е била три пъти по-малка и е била изплатена.

Николай Павлов заяви и че няма шанс "Булгаргаз" да третира който е да е клиент различно, "независимо дали се казва "Топлофикация София".

Последното реферира към отколешното желание на "Топлофикация" да й бъде предложен различен от типовия договор, който "Булгаргаз" сключва с всички свои клиенти. Столичното дружество смята, че не трябва да плаща авансово прогнозните си количества и че трябва да има доста по-ниска лихва при просрочие, която към момента достига до около 10%. 

Припомняме, че "Топлофикация София" има регулярни проблеми с изплащанията си към "Булгаргаз". Най-големият й проблем бе решен през 2015 г., когато Българският енергиен холдинг пое цели 500 млн. лв. от дълговете й, срещу обещанието, че те ще бъдат върнати за следващите 20 години. Нови 100 млн. лв. БЕХ пое през 2018 година. Въпреки всичко дълговете продължават да се трупат.