УЕФА готви нов и много различен формат на Шампионската лига в опит да осуети създаването на алтернативна Суперлига или Европейска висша лига, пише английският в. "Таймс".

Така наречената "Швейцарска система" ще бъде представена в следващите две седмици и може да влезе в сила от 2024 г., когато изтича сегашната с групи и след това елиминации.

Според "Таймс" УЕФА предвижда 32-та отбора (или 36) да са в една лига. Но не да играят всеки срещу всеки като във вътрешните първенства, а всеки отбор да има десет мача - по пет като домакин и гост. Тимовете ще имат различни съперници, а жребият ще се извършва както досега с разделение на участниците по урни според коефициента им.

Първите 16 продължават в елиминации, осем отбора отиват в Лига Европа, а последните осем отпадат - ако са 32. Практически се спазва сегашният принцип, при който третите в групите намират място в ЛЕ, а четвъртите приключват в турнира.

Има интересна особеност - класирането на първите 16 е от значение, целта на УЕФА е до последно да има интрига, дори даден тим вече да си е осигурил място в елиминациите. Първият в тази фаза срещу 16-ия на осминафиналите, вторият - 15-ия, третият - 14-ия и т.н. На теория най-силните ще имат интерес да срещнат по-слаби опоненти в първата фаза на плейофите.

Ако се приеме този формат, мачовете на един отбор се увеличават от шест, както е досега в групите, на десет. Това ще утежни и без това все по-натоварения календар, но ще удовлетвори желанието на топ клубовете да имат повече сблъсъци с противници от същия ранг. Така ще печелят и повече пари, обяснява мотивите за промените източник на "Таймс".

Преди малко повече от месец бе тиражирано, че грандове готвят Суперлига или Европейска висша лига, подкрепена от ФИФА със спонсор JP Morgan и награден фонд от 6 милиарда евро. Тя трябвало да стартира от 2022 г. В основата й били "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед", "Байерн", "Реал" (Мадрид), "Барселона" и "Ювентус". Техните шефове отдавна водели преговори за нова надпревара, която да е по-атрактивна и доходоносна за тях. 

Спекулации за такава лига вървят отдавна, но плановете сега се ускорили, тъй като клубовете понасят големи загуби в пандемията.