Касим Дал е сред учредителите на ДПС, дългогодишен зам.-председател на партията. Наричат го „паметта и сърцето на ДПС“, бе сред близките съратници на Ахмед Доган. Напуска ДПС през 2010 г. През 2011 г. е един от учредителите на Народна партия „Свобода и достойнство“ и неин зам.-председател. 

Г-н Дал, доколко е вярна легендата, че т.нар. Сараи имат влияние върху управлението на държавата?  

Факт е, че по един или друг начин заедно с Бойко Борисов така наречените Сараи управляват държавата. Борисов явно като премиер, а Доган и Пеевски – задкулисно чрез лостове за влияние.

А Делян Пеевски и Сараите две различни неща ли са?

Вижте, много е важно да се разбере как функционира тази система. След изборите през 2009 г., въпреки че ДПС имаше близо 620 000 гласа, партията нямаше сегашната си тежест на балансьор и беше в опозиция. Какво се промени след активното включване на Пеевски? Той беше доведен от Ангел Александров (бивш шеф на Националната следствена служба, следовател по делото срещу Ахмед Доган, по което е осъден на 10 години затвор; Александров почина през 2018 г., бел. ред.) и донесе със себе си цялата имунна система на държавата. Тази сила, която му дава влиянието върху прокуратурата, МВР, ДАНС, НСО, ДАР, ВСС, направи обединението Доган–Пеевски незаобиколим фактор. Днес говорят, че около 200 висши следователи, съдии, прокурори и др. държавни чиновници получават заплати от него. Така наречените Сараи представляват смесица от политическо влияние, овладяване на медиите, подчиняване на прокуратурата, правоохранителната система и службите за сигурност. Доган и Пеевски са скачени съдове. Към момента ДПС вече не може да има това влияние без фактора Пеевски.

 Кой допусна това?

 За съжаление Бойко Борисов. Овладяването стана по време на управленията на Бойко Борисов и с активното съдействие на Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи и силов вицепремиер (такъв е в първия кабинет „Борисов“ - бел. ред.). 

 А удобен ли е Борисов на Доган?

Борисов не просто е удобен, той е част от системата и като такъв е партньор на Сараите. 

През какви инструменти работи една такава мощна система и структура?

Инструментът е Пеевски, той директно контролира системата, без него тя не може да работи.  

По какъв начин?

Чрез всякакви задкулисни обвързаности. Вземете за пример КТБ, „Булгартабак“, овладяването на печеливши бизнеси… От кого бе избран Сотир Цацаров за главен прокурор? А сегашният – Иван Гешев, от кого беше посочен? Те са личен избор на Пеевски. Колкото и да не ни се вярва, това е истината.

Делян Пеевски по-силен ли е в държавата от Бойко Борисов?  

Безусловно да! Пеевски има депутати във всички партии, това са депутати, които са под абсолютен контрол. Даже има и цели парламентарни групи. „Атака“ на кого беше група? Това е група лично на Пеевски, но и в БСП, ВМРО и др. също има депутати.

Четири милиарда лева откраднаха от КТБ. Някой нещо да е направил на Пеевски? Аз подкрепям напълно действията на Христо Иванов и „Да, България“, само в неговата програма има предвидена лустрация и реформа в съдебната система. С тези инструменти този модел може да се разруши. Падането от политическата сцена на Борисов само по себе си нищо няма да промени, трябва да се премахне моделът за управление на Сараите. Само ако се изкорени това зло, България ще има шанс.

Кой създаде Делян Пеевски?  

Той беше продукт на тази система, но успя да я овладее. Пак казвам, при нас го доведе Ангел Александров. На системата й трябваше такъв човек, за да обединят усилията с ДПС. Но когато говорим за ДПС, трябва ясно да разграничим обикновените членове на партията, които са най-ощетени. Шепа хора начело с Доган използваха най-съкровените чувства на хората. Това е една корпорация, обслужваща една шепа хора. Аз се опитах да променя това и много съмишленици тръгнаха с мен, но тук имам упрек към всички български партии, които тогава ни обърнаха гръб. Говоря за всички партии, които участваха във властта. Те се договориха с Доган и оставиха така наречените смесени райони на концесия на ДПС. Още от времето на БКП–БСП явно е имало уговорка тези региони да се оставят на Движението. 

Обърнете внимание на думите на Борисов – „аз трябва да си платя данъка за етническия мир“. Няма такова нещо, мирът не означава беззаконие. Върховенството на закона трябва да важи за всички. Борисов мина през различни фази, първо бутна барбекюто на Доган, след това обяви от трибуната на Народното събрание, че Доган го е „поръчал“. Накрая неговата администрация направи всичко възможно и невъзможно, за да се появи „летният сарай“ в „Росенец“ с подарената земя от „Лукойл“. Докато Христо Иванов не повдигна завесата, никой не говореше за тези неща. Ами ТЕЦ-Варна? Доган започна да изсветлява бизнеса си и всички му се радваха. Това не са нормални неща. Аз съм се питал - защо така брутално действат. А отговорът е, че действат така именно за да покажат, че са над закона. Време е да кажем, че над закона вече няма да има никой. Законите трябва да важат за всички, без значение дали ще е премиер, президент или партиен лидер.

Откъде трябва да започне това разграждане, за което говорите?  

От реформа в съдебната система, и по-специално в прокуратурата. Не може главният прокурор да е едноличен началник на всички прокурори, да ги контролира и да може да даде указания по всяка преписка. В същото време този човек е абсолютно недосегаем за закона. 
  

Когато има такова овладяване на съдебна система и разследващи органи, това не е ли обречена кауза?

Не е обречена. Именно затова са протестите, когато политическите сили са превзети отвътре, а съдебната и правораздавателната система са пробити, чувството за несправедливост кара хората да излязат на улицата. Както виждате, проблемът с корупцията и сливането на организираната престъпност и политиката в България вече е в дневния ред в Брюксел. Но не трябва да чакаме някой да ни свърши работата, да ни спасяват от Европа или от САЩ, трябва да подкрепим политически формации, които имат сили и желание да разградят този порочен модел. 

Какви сили се борят в момента? България изглежда като голяма батална сцена, разследвания по всички нива на държавата, включително и елитите.

Прокуратурата се използва за бухалка. Обществена тайна е, че имаше договорка между Борисов и Сараите да се избере Иван Гешев за главен прокурор. Борисов има амбициите да става президент и явно новоизбраният главен прокурор е поел ангажимент да го подкрепи в тази посока. И по най-глупавия начин влезе в президентството, за да дискредитира президентската институция като част от тази подкрепа към Борисов. Съвсем адекватно тези действия предизвикаха сериозен отпор от страна на обществото. 

Изглежда обаче, че протестите втвърдиха управлението. Какво трябва да стане, за да има оставки?

Протестите трябва да продължат. ГЕРБ всеки ден губи от това. Можеше да спечели, ако Борисов бе хвърлил оставка първия ден. Но твърде много ги е страх от служебен кабинет, който да направи ревизия на управлението и да организира честни избори. Ако има служебен кабинет, могат да се вземат мерки, за да не се допусне фалшифициране на вота. Ако все пак се стигне до редовни избори, ние трябва да сме готови да покрием всички тези близо 12 хиляди секции, за да има паралелно преброяване и да предотвратим купуване на гласове.

Какъв е процесът на купуване на избори?

За да купуваш избори, трябва да имаш контрол върху правоохранителните органи и прокуратурата, защото те опъват чадър върху тези, които купуват гласове за статуквото и „удрят“ конкурентите. Именно затова настояваме за служебен кабинет, за да имаме някакви минимални гаранции за честни избори. 

Притеснява ли се този модел на управление, за който говорите, от новите политически играчи – Слави Трифонов, Мая Манолова, Цветан Цветанов…

Не трябва да се подценяват резултатите на Мая Манолова на местните избори, нито резултатите на Слави Трифонов на референдума, те имат големи шансове за успех. А когато говорим за Цветанов, той явно залага на късата памет на избирателите, не трябва да забравяме, че през цялото управление на ГЕРБ Цветанов беше силовакът на Борисов.
Цветанов като вътрешен министър и отговарящ за структурите на ГЕРБ успя да създаде милиционерско-партийна структура с държавните силови и правоохранителни структури. Това е най-големият му грях. 

Каква опасност се крие зад този, който отговаря за партийните организации, да бъде и вътрешен министър?

Аз винаги съм бил против това един и същи човек, който отговаря за структурите на партията, да бъде и вътрешен министър, защото лесно може да се изкуши да съчетае тези два поста, за да увеличи влиянието си. Такъв опит имаше и в БСП с назначаването на Румен Петков. За съжаление Цветанов успя да направи това. ГЕРБ се превърна в квази партийно-милиционерска организация. За това имаше такъв „успех“ и мачкаше наред. Когато двете групи – ГЕРБ и Сараите, се договориха, се оказа, че няма кой да ги спре.

Новата партия на Цветан Цветанов ще нанесе ли щети върху ГЕРБ?  

Като гледам какви пасове си раздават, не смея и да помисля какво правят. Тяхна си работа. Това, което ние трябва да направим, е всичко възможно да има честни избори. Няма политическа воля да се реши проблемът с избирателните списъци. Не може 6 700 000 избиратели да има в България. И на тези избори ще ходим с толкова избиратели. Аз не мога да го докажа, но има партии, използвани като патерици, вкарани в Народното събрание само благодарение на раздутите избирателни списъци. Пак заради тези игри на последните парламентарни избори коалиция „Обединение ДОСТ“ не успя да влезе в парламента.

Г-н Дал, вие защо не успяхте да разградите Сараите, бяхте дълго част от ДПС? Какво ви попречи?

Направих каквото беше по силите ми. Като сериозна опасност за статуквото бяха хвърлени всички сили на държавата, за да бъдем унищожени. Въпреки всичко постигнахме и немалко успехи и помогнахме значително да се осветли порочният модел на Сараите. Аз благодаря на всички, които и до днес ме подкрепят. 

Доган има ли все още някаква роля в тези процеси?

Ролята му е да координира процесите. Той владее партията си. И нека не забравяме, че той е и най-успешният продукт на Държавна сигурност.

Каква е вашата прогноза за следващия парламент?

Следващият парламент ще бъде шарен, трудно ще се правят коалиции. Но трябва да се залага на промяната. Трябва да се наблегне на реформите, започвайки от съдебната система, и най-вече прокуратурата. Това, което виждам на протестите, е, че се завърнаха прекрасни млади хора. Корупцията разяжда всички ни, не вреди само на България. Разграждането на порочния модел може и да не дойде само с едни избори. Но нищо страшно няма в това да се ходи на избори, нали затова се борихме – да има и предсрочни избори, ако трябва, пак ще ходим, докато не се решат нещата. Следя действията на президента, не го познавам, но му прави чест, че той не сяда на една маса с тези хора, нещо повече – той подкрепи справедливите искания на протестиращите. Да не забравяме, че президентът Радев е мажоритарно избран и е подкрепен от над 2 000 000 български граждани.

За какво съжалявате през тези 30 години?

Не съжалявам за нито едно свое решение и действие. Бих бил най-големият щастливец, ако с взаимни усилия изкореним порочния модел и наложим върховенството на закона в нашата родина България. Накрая се обръщам към всички мои симпатизанти – нека да не се примиряваме и да не гледаме отстрани. Сега е моментът да си върнем държавата!


Интервюто е публикувано през ноември в списание "Клуб Z".