Държавата наистина ще компенсира затворените по време на втория частичен локдаун бизнеси, но в много по-малки граници, отколкото самите компании очакват и имат нужда. Реално хазната ще се погрижи за покриването на до 20% от загубените обороти на фирмите извън търговията, а тези в сферата на търговията ще могат да разчитат на до 10 на сто.

Това заяви днес пред Нова тв икономическият министър Лъчезар Борисов. 

Това предложение обаче коренно се различава от желанията на самите предприемачи, които очакваха помощ в размер на от 60 до 80% от оборотите, така че да могат да оцелеят в турбулентното време. 

От думите на Борисов се разбра, че единственото, което може да бъде направено в повече, е парите да достигнат максимално бързо до нуждаещите се. За целта в схемата за подпомагането ще се включи и Националната агенция по приходите, която щяла да събира заявленията. Идеята за разплащането на сумите от НАП засега отпада, защото за нея имало нужда от законодателни промени. 

Според министъра обаче тези 20% помощ не била толкова малко, колкото звучи, защото продължавали да действат схемите 60/40 и 80/20. Те били косвена помощ и за работодателите, а процентът от оборота - директна. Тоест държавата изграждала двувекторни мерки в подкрепа. 

Лъчезар Борисов обясни, че държавата смята да увеличи лимита на безлихвените кредити, които се отпускат от ББР. Мярката ще действа до средата на следващата година. 

"През ББР разширяваме нова мярка. Подготвили сме пакет от документи за разглеждане в Министерския съвет. Продължаваме с програмата и удължаваме до средата на другата година за безлихвени кредити за физическите лица. Увеличаваме лимита за възможни безлихвени кредити към физическите лица, които могат да достигнат 6900 лв. Такова ще бъде предложението към Министерския съвет. Ще облекчим условията към търговските банки. Тоест още една мярка ще продължи да работи до следващата година."

Обещанието е, че условията ще бъдат допълнително редуцирани, така че помощта наистина да стигне до хората и да не се налага нуждаещите се да се омотават в документация. 

Той коментира и обявеното вчера намерене на БНБ да продължи частичния кредитен мораториум за бизнес и хора. По думите му мярката е една от най-важните и ще помогне на засегнатите от пандемията, въпреки че само преди два дни - в предаването "Референдум" - и той, и вицепремиерът Дончев обясниха, че нямало нужда от такава мярка повече. Вчера обаче Европейският банков орган издаде новите насоки, БНБ реши да се съобрази и днес вече и властта смята, че мораториумът е добра идея.

Отчет даден, отчет - приет

Малко след като Борисов говори в телевизията, на стената на премиера Бойко Борисов се появи и видео от заседание между него, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Кирил Ананиев и отново Лъчезар Борисов. 

Четиримата обясниха колко добре се справя правителството, колко бързо и енергично работи за подкрепа на бизнеса и как тази година, макар и пандемична, е била дори много добра за България в икономически и фискален план. 

От разговорът им обаче стана ясно, че правителството било положило много усилия за задаващия се нов кредитен мораториум и самият премиер обясни, че е много доволен, че ЕБО позволил това. Към момента не е ясно как точно правителството е работило по темата, особено имайки предвид, че Дончев до преди два дни, буквално, смяташе, че такова нещо не може да се случи. 

Кирил Ананиев пък се похвали с вече известните ни неща - влизането в ERM II, Банковия съюз, участието на България в заседанията на еврогрупата. 

Ето какво написа Борисов:

"Положихме много усилия и за радост Европейският банков орган разреши българският бизнес да ползва кредитния мораториум и да отложим плащането на лихви или главници по заемите в следващите месеци, докато трае пандемията. Това е една от най-силните икономически мерки и бе едно от големите искания на бизнеса. На днешното работно съвещание в Министерския съвет министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва, че при предишния мораториум върху кредитите бизнесът разсрочи над 9 млрд. лв. свои задължения. Към момента очакваме насоки за съответните документи от Асоциацията на търговките банки, които да бъдат предоставени в БНБ за одобрение. На съвещанието стана ясно и че по мярката за ликвидност на засегнатите сектори от противоепидемичните мерки ще се кандидатства бързо и в кратки срокове средствата трябва да стигнат до бизнеса. Мярката за т.нар. "големи малки" компании с оборот над 500 000 лв. също ще продължи и скоро ще бъде отворена."