На 9-ия месец от началото на коронапандемията, щабът и правителството обявиха, че вече имат план за действие. Българските граждани може и да нямат нова конституция, както им обеща премиерът Борисов през август, но все пак ще имат план.

Дали и как ще проработи, това ще покаже времето, особено, когато се нагледахме на управление от неподражаемия стил – проба грешка? В каква посока се движи държавата, трябва ли да се притесняваме за отлагане на парламентарните избори, до какви усложнения може да доведе коронавирусната пандемия на предстоящата изборна кампания? 

Тези проблемни зони обсъждат Илия Вълков и политологът и преподавател в Софийския университет – доц. Борис Попиванов. 

„Аз не мога да се отърва от убеждение, че тази хаотичност не е резултат изцяло и само на некомпетентност, но и на съзнателно поддържана несигурност в обществото, която да концентрира всички очаквания за вземането на всички решения на едно място – в правителството и министър-председателя. От него да се очакват абсолютно всички решения – от това на кого ще бъдат дадени пари, до това кога ще бъдат изборите. И по този начин да не се поява на някакви алтернативни политики.“, казва Борис Попиванов. 

И продължава:

„Какви алтернативни политики, когато във всеки момент се сменя вниманието, когато започват едни мерки, втори мерки, сменят се едни, избират се други и накрая нещата зависят от едно единствено лице. И това е големият шанс на това лице отново да изпъкне като факторът на стабилност. Като този, който е единственият стожер на държавността в настъпващия хаос. Той предизвиква хаосa, но и той се стреми да се представи като алтернатива на този хаос.“
 

Епизод 12 на Z-Каст можете да чуете ТУК.

Можете да слушате Z-Каст в SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.