Ваксинацията срещу COVID-19 ще протича в 5 фази, страната ще бъде разделена на 6 региона, като за всеки регион ще има отговорно РЗИ. Възрастните хора над 65 години и хората с рискови заболявания са предвидени за имунизация едва в четвърта фаза.

Това стана ясно при представянето днес на Националния ваксинационен план.

Кои са социалните и обществените групи, които влизат в плана за ваксинация:

Първа фаза - медицински персонал в болнична и доболнична помощ, лекари по дентална медицина, фармацевти и др. помощен персонал. Това са хората, които са поставени под висок риск. В тази група попадат общо 243 600 души, сред тях 30 хил. лекари, 10 хил. зъболекари, 6600 магистър-фармацевти, 150 хил. помощен персонал.

Всички български граждани се ваксинират доброволно след ясно изразено желание да направят това и подписано информирано съгласие, напомни здравният министър.

Втора фаза - учители и други педагогически специалисти, персонал и потребители в социални институции, персонал на ферми за норки - 112 080 души.

Трета фаза - служители в структури, участващи в поддържането на основни за обществения живот дейности. Примерът, който беше даден, беше със служители в структури във ВиК като критична инфраструктура. По-късно беше уточнено, че в тази група са и служителите на МВР.  Тук влизат и хората в предприятия като АЕЦ "Козлодуй". Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ. 

Четвърта фаза - тук влизат възрастни хора - на и над 65-годишна възраст и лица с по-тежко протичане на заболяването, хронични заболявания, отслабен имунитет. Тук са преброени - 1,800 млн. 

Над 65-години – 1 500 000 лица

Между 45-65 години – 1 950 000 лица, или 15% от това население - 300 000 лица

Пета фаза - тук са включени уязвими групи заради начина им на живот. Броят ще се определи отново на база изготвени списъци. 

Организацията по региони

За организацията на доставката и разпределението ще има 6 региона. Предвиждаше се седмият регион да бъде София-град, но тя ще бъде в общ регион със София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, обясни здравният министър Костадин Ангелов.

Отговорните РЗИ-та за всеки регион ще бъдат съответно във Враца, Велико Търново, Варна, Столичната РЗИ, Пловдив, Бургас.

Район 1 включва области Видин, Монтана и Враца. Отговорник за изпълнение на задачите по плана е РЗИ-Враца.

Район 2 включва области Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе. Отговорник - РЗИ-Велико Търново.

Район 3 включва области Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра. Отговорник - РЗИ-Варна.

Район 4 включва области София-град, София-област, Перник, Кюстендил и Благоевград. Отговорник - Столичната РЗИ.

Район 5 включва области Пазарджик, Смолян, Пловдив, Ст. Загора, Хасково и Кърджали. Отговорник - РЗИ-Пловдив.

Район 6 включва области Сливен, Ямбол и Бургас. Отговорник - РЗИ-Бургас.

Ясно посочени срокове в плана няма, като се уточнява, че се чака окончателното одобрение от съответните европейски органи, за да започне процесът на ваксиниране. А планът ще има още актуализации.

"Настоящият план е версия 0.1, при промяна на фактите и обстоятелствата той подлежи на актуализация", каза още министърът. 

"ЕС е осигурил потенциален достъп до около 1,3 милиарда дози за населението на ЕС от различни производители. Тези дози са разпределени между държавите членки на ЕС пропорционално на съответното им население. Ваксините ще се прилагат само при условие, че са разрешени за пускане на пазара в ЕС", пише в плана.

В първата фаза ваксината ще стигне до лечебните заведения, във ВМА и "Пирогов" има осигурени такива хладилници, директорите на болниците в страната също ще осигурят такива фризери, ще се изготвят списъци на служителите, които искат да бъдат ваксинирани. При останалите специалисти - в извънболничната помощ, лекари по дентална медицина и фармацевти - тези ваксинации ще могат да се извършват от общопрактикуващите лекари, каза Ангелов.

Ваксината на "Пфайзер" може от 5 до 8 дни да се съхранява при нормална температура, това ще е периодът, в който тя ще бъде при личните лекари, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Кунчев коментира и въпроса дали хора, които са преболедували COVID, трябва да се ваксинират, като призна, че еднозначен отговор все още няма. Но сподели личното си мнение, че ще е добре да се имунизират, защото все още не е ясно колко дълго време трае имунитетът им след болестта.

Националният план беше приет днес от МС

Националият план за ваксиниране срещу COVID-19 беше приет в петък на правителствено заседание.

„Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна“, каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра на МС.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното извънредно правителствено заседание, на което бе приет Националният план за ваксиниране срещу COVID-19.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната.

„ВМА също е в готовност да подпомогне националната система за ваксинация“, заяви началникът на Военната болница Венцислав Мутафчийски.

Националният план е изготвен на базата на указанията на Световната здравна организация, на планове на държави членки на ЕС като Германия, Франция, Италия, ползван е и опитът на някои американски щати. „Планът е съобразен с особености на българското здравеопазване, територия и инфраструктура“, твърди още министърът.

„Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото, и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията“, смята Борисов.

Правителството определи и одобри състава на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана. Начело е генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В състава влизат още представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столичната регионална здравна инспекция, на Националния център по заразни и паразитни болести и др.

"В Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 се съдържат ключовите компоненти за ваксинация срещу COVID-19 и се описва процесът на осигуряване, прилагане, мониторинг и оценка на ваксинирането на населението в страната в съответствие с единни стандарти. Ваксините в България ще се прилагат само след разрешение от европейския регулатор. За да се осигури възможно най-бързо достатъчно количество на ваксини срещу COVID-19 в страната, те ще се доставят централно чрез съвместен механизъм на ЕС за обществени поръчки", се казва още в съобщението от МС.