Алтернатива на Уикипедия разработват в Русия! Целта е новият онлайн проект да замести „неблагонадеждната“ свободна енциклопедия, която стана един от най-четените сайтове в интернет през последното десетилетие.

Върху проекта работят руската президентска библиотека "Б. Н. Елцин" и Националната библиотека на страната. Според създателите на проекта Уикипедия не е в състояние подробно и точно да информира за всички региони и за живота в страната.

Новата онлайн енциклопедия ще осигури достъп до повече от 50 000 книги и архивни документи от 27 библиотеки в 11-те часови зони на Русия. В нея  ще има и виртуален музей на регионалното развитие, което да покаже отблизо и в детайли отделните, непознати на Запада части на Русия, богата им култура и начин на живот. Създателите очакват тя да стане един от най-популярните сайтове в руския интернет.

Имитацията на Уикипедия е част от плана на Москва да „коригира“ грешни тези, тиражирани пропагандно от световните медии. Например, вече няма да има заглавия от типа „Русия създава анти-гей закон“. Същата инфорация би била далеч по-приемлива като: „Русия ще защитава децата от хомосексуалните перверзници.“

Наскоро Кремъл пусна и англоезичен информационен сайт, насочен към международната публика, със същата цел – името му е Спутник. Идеята е интернет адресът да е спътник в търсене на достоверна информация (според разбиранията на властите в Москва) за Русия.