За разлика от българското правителство, което не очаква задълбочаване на кризата, както е видно от приетия вече бюджет за 2021 година, Българската народна банка се готви за по-тежък сценарии и за възможно "изостряне на икономическата криза и свързано с това влошаване на кредитните портфейли" на банките. 

Това става ясно от послание на гуверньора на централната банка в тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България. Той отправи приветствено слово по случай наближаващия ден на банкера, в което очертава, както доброто справяне до момента, така и възможното мрачно бъдеще. 

Според Димитър Радев при негативния сценарий за развитие на кризата, на банките може да се наложи да оперират временно под комбинирано изискване за капиталови буфери и да имат готовност да изготвят и изпълняват планове за тяхното възстановяване. 

"Перспективата за продължаващи негативни развития в икономиката е основание да очакваме материализиране на кредитен риск и влошаване на качеството на активи в балансите на банките. Очертава се висока вероятност за обръщане на наблюдаваната през последните няколко години тенденция на спад в размера и дела на необслужваните експозиции. Изтичането на крайния срок на мораториума за отсрочване на задължения по банкови кредити също може да бъде последвано от повишаване на необслужваните експозиции", пише още Радев. 

В своето послание той коментира и частичния мораториум върху кредитите, който бе въведен в България и Европа и който почти сигурно ще има втора вълна съвсем скоро. Радев твърди, че БНБ активно е участвала във вземането на решението на Европейския банков орган за продължаване на разрешението за мораториум с още три месеца и че БНБ има готовност бързо да приложи необходимите стъпки. 

Припомняме, че вчера заслуга за второто кредитно отлагане си приписа и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че правителството било положило много усилия, за да се стигне дотук. Все още не е ясно как това е било възможно, имайки предвид, че и БНБ и ЕБО са независими органи, в чиято работа изпълнителната власт не може да се меси. Освен това буквално ден преди ЕБО да обяви новите насоки, членове на кабинета - като вицепремиера Томислав Дончев - обявиха, че нов мораториум няма да има. 

Днес Радев припомня, че новата отсрочка ще важи до 31 март на следващата година и допълва, че банките имат и други инструменти да помогнат на своите клиенти. 

Той обаче предупреждава: възможно е след изтичането и на този срок да се сигне до ръст на необслужваните кредити.

Важно е да се отбележи, че Радев, както и по-голямата част от експертите, са категорични, че България и нейната банкова система влязоха в добра позиция в кризата и до втория локдаун се справяха много добре с рисковете. БНБ от своя страна взе редица мерки, които заздравиха системата и така тя мина сравнително безболезнено до тук. 

В резултат на всичко изброено, гуверньорът на БНБ подчертава и рамка на действие в краткосрочен план. 

"Опорните позиции на тази рамка са: продължаване на приетите по-рано антикризисни мерки толкова дълго, колкото е необходимо, включително по отношение на дивидентите, рисковите експозиции и антицикличния капиталов буфер; поддържане на високите изисквания за капитал и ликвидност, като имаме готовност да реагираме и на сценарий, при който може да се наложи банките временно да оперират под комбинираното изискване за капиталови буфери; и прилагане на новоприетата от ЕБО рамка за мораториум върху плащанията по кредити. Имаме готовност да активираме и допълнителни мерки, ако развитието на ситуацията го налага."

В края на своето обръщение към колегите си банкери, Димитър Радев обръща внимание, че въпреки сложната година, България не трябва да губи своя стратегически фокус - "успешното продължаване и финализиране на проекта, който започнахме преди няколко години за присъединяване на страната към еврозоната".