„Рамка на ЕС за човешките права“ или „Глобален санкционен режим на ЕС заради човешките права“.

Тези за вариантите за названието на санкционният механизъм, който Съветът на ЕС се готви да приеме на 7 декември. Това съобщиха специално за Клуб Z висши представители на Съвета.

Всъщност става дума за европейското подобие на американския „Закон Магнитски“. Очаква се механизмът да бъде одобрен по време на Съвет „Външни работи“. При това той няма да бъде във вид на видеоконференция. Въпреки пандемията външните министри на страните членки ще пристигнат в Брюксел, споделиха нашите събеседници.

„Няма да даваме име нито на човек, нито на събитие. Такава е нормалната практика в ЕС“, изтъкнаха експертите.

Такъв бе коментарът им за публикациите, че страните от ЕС са се разбрали актът да не носи името на руския адвокат Сергей Магнитски. Целта според изданието била да няма противопоставяне от приятелски настроени към Русия държави членки, твърди „Политико“.

През септември върховният представител на ЕС за външната политика намекна, че законът може да носи името на руския опозиционер Алексей Навални, който бе отровен и в момента се лекува в Германия.

Санкциите включват забрана за влизане в ЕС и замразяване на сметки и активи на територията на Съюза. Но макар да бъдат налагани за извършвани по целия свят нарушения на правата, мерките ще кажат единствено в ЕС, обясниха източниците ни. Ако някой в Китай бъде санкциониран заради нарушаване на човешките права в Хонконг, ще бъдат замразени сметките му само в ЕС, но не и извън него, например в Русия или САЩ.

Механизмът е насочен срещу много сериозни нарушения на човешките права по целия свят. Сред тях са геноцид, престъпления срещу човечеството, произволни арести, мъчения, робство, сексуално или основано на пола насилие, трафик на хора и други.

Включено е дори нарушението на правото на мирно събиране или сдружаване. В Германия например това не е човешко, а конституционно право. От Брюксел уточниха, че в санкционния режим става дума за систематични и умишлени нарушения на този вид право.

В списъка обаче не е посочен изрично отказът на определи държави да разрешават на гражданите си да ги напускат или да емигрират, отговориха на запитване на Клуб Z от „Юстус Липсиус“ (централата на Съвета – б.р.). Оттам обаче се застраховаха, че списъкът може да бъде обновяван и това нарушение да намери място в него в бъдеще. Това ще зависи от отделните страни, а също така и от Съвета.

След падането на комунизма останаха, макар и малко, държави, на чиито граждани не се позволява да пътуват свободно зад граница.

На санкциониране ще подлежат лица, компании и различни организации. Обикновено такива решения в ЕС се вземат с абсолютно мнозинство, изтъкнаха експерти. Те не пожелаха да коментират съобщенията, че е било отхвърлено искането на Нидерландия санкции да се налагат с квалифицирано мнозинство.

Целта е механизмът да бъде одобрен преди 10 декември. На тази дата е Международният ден на правата на човека. По ирония на съдбата на същата дата през 2006 г. почина чилийският диктатор ген. Аугусто Пиночет.