В края на днешния ден Румъния ще има нов президент. В северната съседка в момента си избират на балотаж държавен глава.

Конкуренти за поста са настоящият премиер и лидер на управляващата Социалдемократическа партия Виктор Понта и кметът на Сибиу Клаус Йоханис, издигнат от опозиционния Християн-либерален съюз.

Победителят ще заеме за пет години поста на досегашния президент Траян Бъсеску.

Понта получи 40,3% от гласовете на първия тур на президентските избори в Румъния, a неговият съперник Клаус Йоханис - 30,4%.

Кандидатът на Социалдемократическата партия поведе убедително в селските райони, а конкурентът му от Християн-либералния съюз - в големите градове.

Дойче веле отбелязва, че Виктор Понта непрекъснато повтаря, че Румъния трябва да тръгне по различен път от този на западните страни-членки на ЕС. Той твърди, че с оглед на продължаващата рецесия в еврозоната, румънската икономика трябва да се ориентира на Изток. Кандидатпрезидентската кампания на Понта бе открита от българския му другар и лидер на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който на многохиляден митинг в Букурещ заяви:

"Ако искате държава с демокрация, уважавана от всички, в която всеки гражданин има достъп до образование и достойна пенсия, в която здравеопазването е приоритет, гласувайте за единствения човек, способен да постигне това – Виктор Понта". 

А Понта му върна жеста:

"Благодаря на моя приятел Сергей Станишев за подкрепата в изключително трудни за мен моменти. За трети път един от най-модерните политици на Европа открива наша победна кампания: през 2012 г. на парламентарните избори, на европейските през тази година и сега – на важните за бъдещето на Румъния президентски избори". 

Освен икономическия уклон в посока изток приятелят на Станишев се заигра и на религиозна тема.

Наскоро в тв интервю Понта заяви, че като "православен румънец" се гордее да стане кандидат за президент на страната си. Това бе своеобразен удар под пояса към Клаус Йоханис, който принадлежи към протестантското малцинство в страната.

Право на глас имат над 18,3 милиона избиратели. В страната са разкрити 18 550 избирателни секции, които отвориха врати в 7,00 ч и ще затворят в 21,00 ч.

Предвидени са и 294 избирателни секции в чужбина.

През седмицата след първия тур социологическите проучвания в Румъния даваха сериозна преднина на премиера Виктор Понта. В повечето изследвания тя варираше от  8 до 10 пункта пред опозиционния кандидат, но според последните данни Клаус Йоханис изостава само с 2 процента.