Ситуацията с върховенството на закона в България отново ще бъде обсъждана в Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европарламента. Това ще стане на заседание още този месец.

Новината съобщи пред бТВ евподепутатката от БСП и групата на социалистите в ЕП Елена Йончева. Самата тя ще предложи по време на заседанието да бъде изслушан българският премиер Бойко Борисов.

Първото обсъждане за България от Мониторинговата група бе през август. То се състоя по време на заседание на парлачментарната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, част от която е групата.

Тогава Борисов също бе поканен, но не се яви. Поканен бе и главният прокурор Иван Гешев, който също не дойде. Вместо тях дойдоха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова (днес вече министър). Йончева обвини премиера, че се е скрил.

Елена Йончева е единственият български представител в 14-членната мониторингова група. Тя се оглавява от София ин 'т Велд – либерал от Нидерландия.

„Надявам се, ако колегите приемат да бъде изслушан, Бойко Борисов да не се скрие втори път, което ще бъде без прецедент“, изтъкна Йончева.

Първото заседания на групата доведе до приемането на резолюция за България от ЕП на 8 октомври. Сред посочените в нея проблеми у нас са значително влошаване на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите.

Преди няколко дни Елена Йончева бе избрана за докладчик в сянка от името на групата на социалистите в ЕП по нов законодателен доклад относно практиките при предоставяне на гражданство срещу инвестиции или т.нар. златни паспорти. Еврокомисията сериозно криктикува България, Малта и Кипър за практикуването на тази схема.