Партия АБВ смята да отправи искане към Държавна агенция Национална сигурност с един конкретен въпрос: На какво основание американският посланик Н.Пр. Херо Мустафа е посетила АЕЦ "Козлодуй"? 

Според лидерa на партията Румен Петков централата е обект от значение за националната сигурност и допускът до нея става само със специален режим. 

Припомняме, че както Клуб Z вече писа, посланик Мустафа е посетила централата в четвъртък и е провела среща с ръководството. Впечатление прави, че там не е имало представители нито на изпълнителната, нито на законодателната власт, а самата Мустафа е предложила ново "хибридно решение" за изграждането на нова мощност в Козлодуй - с оборудване, вече закупено за "Белене", и нови технологии от най-висок клас от западни доставчици. 

"Посланик на Съветския съюз не е влизал там, където влезе тя. Какъв интерес проявява Херо Мустафа в „Козлодуй“? И нея ще я изгоним ли, или да сме си наясно, че там ние всичко сме си дали предварително, защото „Козлодуй“ е стратегически обект от националната сигурност", пита днес Румен Петков. 

Всъщност това не е вярно. Проверка показва, че само за последните 10 години посещения в централата са правили и други посланици - като тези на Испания и Украйна, на Япония, на Великобритания и други.

Според него - за да влезе чужденец в единствения ни засега ядрен обект, е нужно да разполага със специално издадени за целта разрешителни.

"Кой позволи влизането на чужденци, до какво са имали достъп, кой им е предоствил информацията?", продължава с въпросите си лидерът на АБВ. 

Той допълва, че в сигнала си до ДАНС партията смята да пита и "които точно сектори от "Козлодуй" са посетили, какви са били разговорите и какъв обем от информация е предоставен.

Снимка на Н. Пр. Херо Мустафа от посещението й в АЕЦ "Козлодуй".      Снимка Фейсбук 

Освен това Петков иска да знае дали е направен предварителен анализ на съотносимостта със стратегическия характер на обекта, защото, по собствените му думи, "ако не е направен, освен че трябва да изгоним г-жа Мустафа, трябва да вкараме в затвора и ръководството на "Козлодуй" барабар с министъра на енергетиката, защото там има режим на допуск".

Така темата за странното посещение на US посланичката в централата намира своето продължение. Клуб Z зададе няколко уточняващи въпроса към Министерството на енергетиката още в петък, но оттам отговор все още няма. 

Любопитно е, че доката на официалната фейсбук страница на американското посолство се говори за споменатия вече "хибриден" проект, то в съобщението на АЕЦ "Козлодуй" за срещата се споменава само, че "от "Нови мощности" са представили напредъка по проекта за изграждане на нова ядрена мощност. Припомняме, че "АЕЦ-Козлодуй - Нови мощности" ЕАД е проектна компания, създадена през 2012 г., когато първият кабинет "Борисов" с енергиен министър Трайчо Трайков прекрати проекта АЕЦ "Белене". И проектът, по който работи, е за изграждане на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй". 

В информацията на страницата на АЕЦ "Козлодуй" е разказано за посещението и за това, че пред Херо Мустава са били представени "приоритетните проекти, реализирани от Дружеството, както и статутът на програмата за диверсификация на доставките на ядрено гориво. Презентация за напредъка на проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй” изнесе Любен Маринов – изпълнителен директор на „АЕЦ-Козлодуй – Нови мощности” ЕАД."