Българският футболен съюз ще води преговори с кандидати за мъжкия и младежкия национален отбор, става ясно от решения на Изпълкома, публикувани на сайта на централата.

Договорите на Георги Дерменджиев и Александър Димитров изтекоха в края на миналия месец и очаквано не са подновени. В последните дни имаше медийни публикации, че Димитров ще запази поста си, след като България U21 беше на крачка от второто място в групата си и класиране на Европейско.

Самият той не крие амбиции да оглави "А" националния отбор. За тази позиция се спрягат също имена като Илиан Илиев ("Черно море"), Николай Киров ("Арда") и т.н.

"Въз основа на тези доклади (на освободените засега треньори, бел. ред.) и на становището на първия вицепрезидент и ръководител направление „Национални отбори“ Емил Костадинов, членовете на ИК възложиха на и.д. президент на БФС Михаил Касабов да проведе преговори за заемане на позициите селекционер на мъжкия и на младежкия национален отбор, които към момента са свободни предвид изтичането на договорите на двата щаба. На следващото си заседание ИК ще се запознае с доклада на г-н Касабов и ще подложи на гласуване предложените кандидатури", се казва в съобщението.

Приет е проект за календар на 2021 г. Краят на сезона ще е на 25 май - 2 юни, когато са баражите за влизане в Първа лига. Финалът за Купата трябва да се играе на 15 май.

Изпълнителният комитет прие предложението за разпределение на средствата по програма „Солидарност“ на УЕФА, получени от участието на български представители в европейските турнири. През изминалия период те възлизат на 780 717 евро, 60 процента от които (468 430 евро) ще бъдат разпределени между клубовете в Първа лига (през миналия сезон). 

Всеки от тях ще получи по 36 хиляди евро, с 10 хиляди повече от предходния сезон. Клубовете от Втора лига ще получат по 16 240 евро, а членовете на ИК гласуваха и сума за отборите от Трета лига - по 1000 евро.