"Колкото повече, толкова повече! Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед."

Това прозрение на Мечо Пух, превърнало се в крилата фраза, е напълно относимо към ситуацията по Черноморието. По стар български обичай, с отпадането на забраната за строителство, която се налага за времето на активния летен сезон, настъпват багерите. Изключение не прави и пандемичната 2020 г., в която строителният бранш остана един от малкото незасегнати от икономическата криза и не попада в обхвата на противоепидемичните мерки.

И така, от месец насам отново наблюдаваме добрата стара картинка: строеж по морето, местни жители и природозащитници протестират, медиите съобщават, властите обявяват "незабавна проверка" (от която рядко следва нещо грандиозно), а от време на време и прокуратурата се самосезира (от което също рядко следва нещо грандиозно). 

Ще попитате обаче, и ще сте прави, че то остана ли нещо незастроено по морето. Въпросът е реторичен, съдейки по прозвището на Черноморието ни - Бетономорие. Всъщност, има още няколко незастроени "петънца", апетитите към които са големи. Особено на юг.

Корал - много апетити, позабравени дюни

Корал. Плажът бе обявен преди няколко години за екоплаж, но единствената защита, която законът му дава на практика е ивицата да е свободна от концесионери или наематели и съпътстващите ги платени чадъри, шезлонги и атракциони. Сагата Корал е известна на всички, продължава с години, като и към момента там има забрана за строителство, наложена от екоминистъра през 2014 г. и потвърдена от Върховния административен съд.

Тя може и да падне - когато проектите за инвестиционни намерения се приведат във вид, отговарящ на Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда. Допълнителният щрих тук е, че държавата беше забравила да картира дюните при Корал (а върху тях всякакви дейности са забранени) и това лъсна през 2014-а, когато собственикът на къмпинг "Юг" изля бетонови основи за нови къщички, по проект - общо 16. 

И все пак, на 2 декември граждани сигнализираха за строеж в зоната - анонимен, без информационна табела. По думите на кмета на Община Царево Георги Лапчев (пред БНР) "Това е втори етап от строителство, което е позволено. Строителят има право да строи, защото има разрешение за строеж, но няма открита строителна площадка". Или както от общината винаги правят в такива случаи - замразяват строежа закратко, докато дребните нередности не бъдат отстранени и тв камерите не си тръгнат. 

При Корал е и проектът на бизнесмена Сава Чоролеев "Корал резидънс", на първа линия, който през януари миналата година напомни за себе си, след като ВАС го допусна. Проектът е стар. В общия случай тези проекти са заявени много преди специализираните закони да бъдат приети, дюните картирани, Натура зоните определени и пр. Това е и казусът с "Корал резидънс", който според първоначалния план трябваше да се разпростира на разгърната застроена площ от 45 000 квадратни метра. ВАС и строителният контрол обаче се изпокараха - кой е виновен за допускането на строежа. Развитие към момента няма.

Пак при Корал е и имотът на испанската фирма "Ибердрола инмобилария", която притежава около 120 дка в горичката зад ивицата. "Ибердрола" прегръща идеята за ваканционно селище с 2500 апартамента и 1800 подземни гаражи, след като се сдобива с имота през далечната 2007 г.

Проблем за инвеститорите са и дюните в имотите им, които държавата сега трябва да изкупи, защото по конституция те трябва да са държавна собственост. По повода преди година министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова попита "искаме ли една магистрала да изтече в пясъците", което идваше да рече, че да си върнем дюните било скъпо - колкото да се построи аутобан. Развитие също все още няма. 

Алепу - стотици декари "подпорни стени"

Алепу. Строителството на "подпорната стена - хотел" ще остане емблема за това, което се случва по Черноморието. Както е известно, там трябва да изникне "Алепу Вилидж". И ще изникне. Към момента тече дело за "подпорната стена".

"Алепу Вилидж" обаче е малка част от общия пъзел, който се оформя като строителна площадка в близост до защитеното езеро.

Следва "Алепу Бриз Вилидж". Дали "ГБС турс" (дъщерна на "Главболгарстрой") ще построи продължението на комплекса си - засега не е ясно. Но пък е ясно, че има зелена светлина от местната екоинспекция за това. Фирмата има и още един имот в района.

Но и това не е достатъчно. За курортни нужди край езерото са предвидени стотици декари от десетки частни имоти, на които във всеки един момент могат да започват да изникват вили и вилни селища. 

Всъщност още през 2008 г. експерти правят екооценка на изменението на Общия устройствен план (ОУП) на Созопол и казват, че човешкото влияние в зоната край Алепу нарушава средата и там не трябва да се строи нищо. Препоръките обаче не са отразени в плана с изменението му от 2014-а.

Иракли - винарната ще почака

Иракли. Вторият плаж, обявен със закона като плаж за природосъобразен туризъм. На сантиметри от него се намира плаж Вая. На практика ивицата е една, но държавата е решила, че трябва да се разглежда като две отделни, разделени от устието на р. Вая. Така при плаж Вая преди няколко години изникнаха десетки къщички с басейни - на първа линия - на мястото на бившия пионерски лагер. Протестите не можаха да спрат това инвестиционно намерение.

Собственици на около 600 дка в местността (Кладери) е фамилията Иванови, които след като реализираха проекта при пионерския лагер, имат намерение да строят и къмпинг. През май граждани сигнализираха за заграждения и за подготовка за строителство в бадемовата горичка над плажа - появиха се снимки на терасиране на терена за поставяне на плочи - за къмпинга, по план с една звезда, за туристи с каравани или палатки. 

Парцелите обаче попадат в две защитен зони от Натура 2000. Забранителният режим на зоната за птиците не позволява курортно и вилно строителство до влизането в сила на нов ОУП на община Несебър. Така от екоинспекцията обявиха, че въпросното инвестиционно намерение засега не може да бъде реализирано. 

Малко по-късно, през юли последва още един отказ за инвестиционно намерение на фамилията. РИОСВ обяви, че няма да даде зелена светлина за проекта на "Дарс инвест" за изграждане на "винарна за винопроизводство с база за нощувки, обслужващи и рекреационни обекти". Според приложеното от възложителя задание, на застроена площ да 16 дка от общо 85,4 дка се предвиждаше да се изградят: винарна за винопроизводство, база от до 80 сгради включително комплекс и къщи за нощувки за до 250 човека, ЛПСОВ (локална пречиствателна станция за отпадни води - б.р.)  за пречистване на формираните битово- фекални води, подземен паркинг за до 250 автомобила и открити площи с обществено-обслужващи, помощни и спортно-рекреационни функции. Мотивът за отказа: три последователни отрицателни оценки от страна на екоинспекцията на внесените от възложителя доклади по ОВОС и ОС.

Миналата година пък инвеститори и природозащитници влязоха в спор за изграждането на паркинг за 70 автомобила и монтирането на "павилиони за пакетирани стоки, сувенири и разхладителни напитки". 

Синеморец - с амбиции за Слънчев бряг

Синеморец. В малкото царевско селце има много мегдан за строителство - видимо и от одобрените от общината само за местността Поляните 32 плана за регулация и застрояване. През изминалите няколко години Синеморец често присъства в новинарските емисии заради започнали градежи, като дори имаше случай на заплашвана от инвеститор екоинспекторка заради вила. 

Както е известно, Община Царево продължава с опитите си за приемане на ОУП, неизменно атакувани досега заради предвиденото мащабно строителство, в т.ч. в границите на Природен парк "Странджа". Такава е съдбата и на последния предложен план, като конкретно за Синеморец се предвижда над 50 на сто урбанизация - или на практика още едно село в селото. Предлага се регламентиране на ромския квартал и къмпинг в местността Бутамята. Местността Поляните се предлага с режим на вилна зона "с намалени показатели". Отчита се, че в част от имотите, включени в плана, вече има построени хотели. Разширение ще има и на юг, ако ОУП бъде одобрен в този му вид.

Най-критично е в Поляните, където вече се реализират градежи - най-спорният от които на столичен архитект. Из одобрените от местната екоинспекция инвестиционни намерения има къщи, гаражи, басейни и пр. - в съседни имоти. Един от основните проблеми е, че не се отчита комулативният ефект върху природата от всички строежи, а се прави оценка за всеки поотделно и в този смисъл, разбира се, РИОСВ им дава зелена светлина.

През октомври по казуса "квартал Поляните" се самосезира Върховната административна прокуратура (ВАП) - поиска проверка на строителните дейности в границите на парк "Странджа". Куриозното е, че в същия ден, в който от ВАП обявиха намерението си, държавното обвинение прекрати преписка по проверка за абсолютно същото... Развитие към момента няма.

И още

Разбира се, тези примери за "изчакващо" строителство далеч не изчерпват апетитните за целта места. Инвестиционни намерения има при Силистар, Арапя, Св. Св. Константин и Елена, Св. Влас, Карадере - третият екоплаж у нас и останал изцяло див към момента. По неофициална информация един от големите инвеститори там, в момента търси на кого да продаде земята. Но пък и Община Бяла опитва да приеме ОУП, който се гледа под лупа от природозащитниците именно заради Карадере.

На "стенд бай", след като прокуратурата протестира строителното разрешително, е и комплексът на небезизвестните братя Диневи - "Венид Еко Вилидж" в Св. Влас., след като се оказа, че... боровата гора над селището, където се строи ваканционното селище, вече е изсечена, а строителството върви. А малката подробност е, че екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро дискретно е изключил имота на Диневи в от Натура 2000, след като те го застроили.

Преди две години пък гръмна скандалът със Силистар - след като мнозинството в общинския съвет в Царево допусна изработване на проект за подробен устройствен план, с който на практика да се разреши строителството на вилно селище върху 22 дка в защитената местност. Отзвукът бе толкова голям, че се наложи (както и преди е правил) премиерът Бойко Борисов да уверява публично, че застрояване няма да има. Но за всеки случай общинските съветници от БСП пратиха казуса в съда.

По-малко атрактивен за инвеститорите остава далечният Север (като изключим "Дерето"). Но пък той отдавна е "оборудван" с голф игрища. Вероятно обаче е въпрос на време да му бъде обърнато внимание. След като строителите приключат с Юга.