Имаше ли расизъм на мача "Пари Сен Жермен" - "Истанбул Башакшехир" в Шампионската лига? Двубоят ще се доиграе днес от 14-ата минута - при 0:0, след като турският тим отказа да излезе на терена отново заради реплика на четвъртия съдия Себастиан Колтеску по адрес на помощник треньора Пиер Уебо.

Гостите в двубоя протестират, че реферът неракъл бившия камерунски национал "негро", като по този начин насочил главния арбитър Овидиу Хатеген кого да санкционира. 

Стигна се до разправия, ПСЖ подкрепи съперника си в протеста и тимовете се прибраха в съблекалнята. "Истанбул" категорично настоя Колтеску да бъде заменен и изваден от наряда, в противен случай нямало да продължи. УЕФА не успя да реагира снощи и се стигна до прецедент - никога досега мач от евротурнирите не е прекъсван, и съответно доиграван, заради такъв казус.

Скандалът поизмести от фокуса поредния сблъсък между Лео Меси и Кристиано Роналдо (3:0 за "Ювентус" на "Камп Ноу" с два гола на №7 от дузпи), както и конфузното отпадане на "Манчестър Юнайтед" от Шампионската лига.

Джон Барнс. Снимка уикипедия

Според румънски медии, цитирани в цяла Западна Европа, Колтеску, който е сред елитните съдии на северната ни съседка, е използвал думата "негру", което на родния му език означава "черен". Мнозина са на мнение, че той няма право да я изрича. Не и Джон Барнс, легенда на английския футбол, бивш национал и ас на "Ливърпул", който изненадващо излезе в защита на арбитъра, при това доста отявлено - с поредица от постове в туитър.

"Как по друг начин бихте определили един бял човек в група от чернокожи? Или обратното?", пита Барнс, който работи като анализатор по "Скай спортс".

Видеоповторенията показват, че Колтеску казва следното на Хатеген, който се приближава до тъчлинията:

"Черният, ето там. Отиди и виж кой е. Черният. Не може да се държи по този начин."

Той визира Уебо, държал се невъздържано покрай няколко единоборства на терена и вече възникнало напрежение между щаба на "Истанбул Башакшехир" и четвъртия рефер. А на тези думи на Колтеску най-остро реагира една от звездите на тима - резервата в този мач Демба Ба, който има добра кариера във Висшата лига.

"Той каза негро. Защо каза негро?! Никога не казвате "белият" за даден човек, а само "човекът". Защо тогава използваш тази дума за него? Чуй ме, чуй ме, защо трябваше да кажеш "черният"!?, гневеше се Демба Ба, докато се опитваха да го озаптят. 

Така започна всичко.

"Ба се ядосва на това, но какво ще стане, ако имаме един бял сред петима черни треньори?, гласят други постове на Барнс в туитър. - Ще трябва да се каже "белият". Как по друг начин да го определиш? Четвъртият съдия е този, който трябва да каже на главния кого да санкционира. Работата му е да го посочи, той не е длъжен да знае името му. И дори да е казал "негро", ако това е румънската дума за "черен", какъв е проблемът?"

Нататък бившият халф продължава в същия дух. И дори косвено защитава "румънците и българите" заради всички останали, които сега определят Колтеску за "расист". Барнс явно визира миналогодишния расистки скандал покрай мача България - Англия (0:6) на стадион "Васил Левски".

Междувременно Колтеску се извини с официална позиция, заявявайки, че не е бил разбран и че никога не е искал да бъде разглеждан като расист. Това е последната му година като международен съдия. Той е на 43 години.