Довършването на стадион "Христо Ботев" в Пловдив вече е обвързано с договор между общината и дружеството "Колежа" и може да продължи, личи от съобщение на сайта на кметството в града под тепетата.

ДЗЗД "Колежа" спечели обществената поръчка на стойност 43 657 605,52 лв. без ДДС (52 млн. лв. с ДДС), а парите са осигурени от държавния бюджет.

Контрактът бе сключен между Пламен Райчев, заместник-кмет по строителството, и Илиян Филипов, собственик на водещия партньор в дружеството ПИМК (автомобилно-транспортна компания, която от над две години се занимава и със строителство). Присъстваше и кметът Здравко Димитров (в средата на снимката), който още е в болничен след прекаран COVID-19.

Филипов е цитиран да казва, че строежът ще бъде довършен "в най-кратки срокове", като добавя, че в рамките на една календарна година стадионът може да бъде завършен до етап, в който да се играят поне мачовете от вътрешното първенство.

Стадион "Христо Ботев", наричан от феновете на "канарчетата" Колежа, бе започнат през 2014 г., но оставен доникъде, тъй като през лятото КТБ фалира, а Цветан Василев, бившият собственик на клуба, напусна България. Имаше надежди, че Георги Самуилов, който доскоро беше бос на "Ботев" ще го довърши, но това не случи, концесията бе прекратена и се намеси държавата в лицето на премиера Бойко Борисов.

Покрай "Ботев", той зарадва и големия съперник "Локомотив", за чийто стадион бяха отпуснати 12 милиона лева с ДДС. Това стана по-рано тази година, когато Борисов посети Пловдив и обяви, че пренасочва парите от закупуване на нов правителствен самолет.

А в последните дни добрите новини за "Ботев" идват една след друга. Скоро клубът може да стане собственост на бизнесмена Антон Зингаревич, син на руски милиардер. Той гостува в Пловдив, а кметът обяви, че същинските преговори за акциите на "Ботев" започват скоро. Зингаревич проявил интерес към базите и школата на "жълто-черните", питал и за стадиона.

10 милиона лева за нова зала в Стара Загора

По-рано днес баскетболният "Берое" се похвали, че градът ще има скоро многофункционална зала за 10 милиона лева, отпуснати от Министерския съвет. Те са предоставени на Община Стара Загора. Арената ще бъде вдигната в парк "Артилерийски". До момента вече бяха дадени 4,5 млн. от държавата. Идейният проект бе одобрен през юни.

"Сградата ще има функции на спортно съоръжение с капацитет 5200 седящи места, конферентна зала, места за хранене и за развлечения и др.", казва в съобщението на БК "Берое".