ЦСКА-София и "Лудогорец" приключиха участието си в групите на Лига Европа в различно настроение. "Червените" - с доста приповдигнато, заради победата с 3:1 над "Рома", добрата игра, петте точки, изкараните пари...

"Лудогорец" падна и от ЛАСК за втори път, така нареди шест поражения в най-слабото си участие в евротурнир, откакто го има на футболната карта.

Бяхме доволни и любопитни в началото на есента - за първи път от много време два български отбора попаднаха в групите. Предстоеше по два пъти да ги видим срещу реномирани марки като "Рома" и "Тотнъм" и срещу отбори с добро име на континента - "ЧФР Клуж", "Йънг Бойс"...

Ясно е кой как се представи, но какви изводи могат да се направят, има ли тенденции за отличаване, какво се очаква още от "червените" и "орлите" в този странен сезон?

"Лудогорец"

Започваме от евробоеца в последните десетина години. И - както се оказа, с лошото в българското представяне. Този път "Лудогорец" няма да иска да запомни поредното си рандеву из континента. След жребия мнозина си казаха, че тимът отново ще отиде на елиминации. "Тотнъм" го изключихме от сметките, но "Антверп" и ЛАСК бяха счетени за напълно преодолими.

"Лудогорец" направи най-мащабната си селекция досега, като привлече близо цял отбор нови футболисти във всички линии. Воден беше от Павел Върба, треньор №1 на Чехия, човек с опит в евротурнирите.

В края на годината обаче отчитаме последно място в групата. Още само ирландският "Дъндолк" и белгийският "Гент" записаха нули, а "Карабах" - една точка.

"Лудогорец" беше равностоен и приятен за гледане само веднъж - срещу ЛАСК в Австрия, когато падна драматично с 3:4. Във всички останали двубои беше отчетливо надигран. По-лошото е, че отборът няма облик, не е много ясно какво играе. И още - няма характер, няма дух. Все неща, благодарение на които постигна забележителни успехи в кратката си история на елитен клуб.

Липсват лидери - на терена и край тъчлинията. И може би оттук трябва да се започне, когато се анализират причините за пропадането. Наетият с много фанфари Павел Върба бе натирен посред сезона. Този път Станислав Генчев не изглежда, че се справя. Това е така, защото в "предишния" (успешния) "Лудогорец" имаше отбор, концепция как се играе и водачи, а успешните треньори (и в Разград смените са чести) усещаха това и не се опитваха да правят големи промени.

Станислав Генчев

Ясно е, че нов градеж изисква време и че всички минават през спадове. Но този път клубът е изправен пред различно предизвикателство и беше пропуснат моментът преходът да стане по-елегантно и безболезнено. "Лудогорец" твърде лесно става шампион в Първа лига и това явно подвежда не само феновете му. А сигнали, че нещата не вървят се появиха още миналата година - по начина, по който тимът изглеждаше срещу резервите и юношите на "Еспаньол" в Лига Европа. Вторият клуб на Каталуния беше последен в Ла Лига, а впоследствие и изпадна.

А сега накъде? Първо трябва да видим кой ще стане треньор и колко време ще му бъде дадено. Ясно е, че през лятото ще бъдат взети още играчи с добри визитки. И не се подлъгвайте - "Лудогорец" продължава да е фаворит за десета поредна титла на България.

ЦСКА-София

Има приказка, че когато нещо свършва добре, е добро. Един мач доста промени небето над стадион "Българска армия" - снощната победа над "Рома" с 3:1. Беше избегнат срама от това тимът да завърши без отбелязан гол.

Сега се чуват гласове за омаловажаване на успеха над "вълците" - че е постигнат срещу отбор, дошъл с много резерви и младоци, и вече класирал се напред. Но все пак отборът се казва "Рома". От италинската Серия А. Българският футбол не е в такова положение, че да неглижира победи като снощната. Най-малкото, дори момчетата от "примаверата" (дублиращия състав) на "Рома" са по-добре подготвени и научени от повечето играчи в нашата Първа лига.

Като цяло ЦСКА-София може да е доволен от европейските си гастроли. В предварителните кръгове изхвърли по-силни съперници - "БАТЕ Борисов" и "Базел". После изнесе два много силни мача срещу "Рома" (на "Олимпико" липсваше само гол), представи се добре на терена на "Клуж" и не може да се срамува от загубата от румънския тим в София. Тогава падна най-вече заради липсата на опит.

Най-ниската точка бе мачът в Берн срещу "Йънг Бойс" (3:0 за швейцарския тим), а двубоят срещу същия отбор на стадион "Васил Левски" (0:1) почти не го гледахме заради гъстата мъгла. Само за протокола - "ЧФР Клуж" и "Йънг Бойс" са много солидни отбори, по три пъти поред шампиони на страните си в последните години. В първенства, доста по-силни от българското.

В ЦСКА-София се случват интересни неща. Назначен бе доста амбициозен, последователен и успешен треньор. Наскоро бе назначен и спортен директор - популярният Алън Пардю. От участието си в Лига Европа "червените" изкараха близо 5 милиона евро (4 950 000). Пари, с които може да се развие отбор, стига да се харчат правилно.

И все пак... Грешка ще бъде, ако в ЦСКА-София си повярват прекалено много. Още не сме видели постоянство и много други неща. Празничното настроение на Армията може да бъде поразвалено идния петък, когато двубоят с "Левски" слага точка на есенния дял.

А постоянството може би ще настъпи тогава, когато и ръкодството на клуба покаже такова по отношение на даване на време на треньора, за селекцията и стила на игра.

Ясно е, че за да бъде отчетен като успешен този сезон, ЦСКА-София трябва да стане шампион или поне да спечели Купата. Ако нищо от това не се случи, спомените от мачовете с "Рома" бързо ще избледнеят, а Акрапович и Пардю най-вероятно ще си търсят нова работа още в края на месец май. И всичко ще продължи постарому. Такава е практиката в родния футбол.

Така за момента отчитаме позитиви в Борисовата градина, но за изводи и оценки е твърде рано.