През август-септември 2021 г. може да се очаква пандемията от COVID-19 да затихне, при положение, че 70% от населението на Европейския съюз се имунизира. Това обяви премиерът Бойко Борисов след дългите преговори на Европейския съвет в Брюксел. Той обобщи разговорите на живо във фейсбук, както прави напоследък.

„Много внимателно в България трябва да следим мерките и да внимаваме с натиска върху болниците. Радостна е новината, че има дни, в които излекуваните са повече от новозаразените. До края на март отваряне на Европа няма да има, очаква се трета вълна и тежки рестрикции“, коментира Борисов.

Относно икономическата криза, Борисов посочи, че очакванията са подобрение за бизнес климата да има през октомври 2021 г.

Според премиера всички евролидери са притеснени от финансово-икономическите показатели, обяви и как единствената държава с прогнозиран ръст на БВП е Китай, докато в Европа и САЩ се очаква спад 10-15%.

„За тази седмица резултатите са добри, но не трябва да сме оптимистични, че пандемията в България ще приключи за Коледа. Празниците ще бъдат в най-тесен семеен кръг, без масово събиране на хора“, допълни Борисов.

Премиерът коментира, че у нас е създадена организация за пристигането на първите ваксини срещу COVID-19 и около 28-29 декември може да започне имунизацията на хората, работещи на първа линия. Той благодари на Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за организацията и разпределението на препаратите срещу заразата, като уточни, че без нейния труд държавите членки трудно са щели да се разберат коя страна колко дози да вземе и на какви цени.

По-рано през деня проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб прогнозира, че първите имунизации у нас ще са през януари.

Министър-председателят уточни, че от ЕК ще предложат на държавите от Западните Балкани и Африка ваксини, ако те изпитват недостиг. Премиерът коментира, че приравняването на бързите антигенни тестове  PCR-ите ще помогне за свободното придвижване на европейските граждани.

Борисов коментира и решението за намаляване с 55 на сто на вредните емисии до 2030 г.

Той изтъкна, че темата е доста трудна и дискусионна. Тя засяга не само България, но също Чехия, Полша, Унгария, а и нашия регион. Страни от Западните Балкани също имат въглища и въглищни централи.

„Не е все едно ние да затворим нашите, пък техните да останат отворени“, коментира премиерът.

Той припомни, че целта от 55 процента е за целия Европейски съюз. Това според него дава възможност в този период да се помогне повече на държави като България, Полша, Чехия, Унгария и всички останали. 

До 2030 г. има време плавно, бързо, с много разум, с оценяване на вашите енергийни възможности и ресурси да действаме в пакет с Комисията и целия Съюз.

Много коментари са били посветени на газа. Накрая ръководителите са приели, че това ще бъде едно от горивата на прехода.

Обсъдени са били и ядрените централи, макар в много страни те да са тема табу. 

„Но има такива като Франция, като нас, които желаем да продължим производството на енергия от АЕЦ. Тя е 100 процента без вредни емисии. И тук се намериха необходимите компромиси за движение напред, за да не бъдат блокирани“, допълни Борисов.

На срещата е повдигнат въпросът за безопасността на АЕЦ „Островец“ в Беларус. В заключенията си Европейският съвет призовава ЕК да проучи възможни мерки за предовтратяване на търговския внос на ток от ядрени обекти в трети страни, чиято безопасност не отговаря на признатото от ЕС ниво.

Борисов се похвали, че е предложил на следващия Европейски съвет да бъде поканен генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Целта е да бъде обсъден южниат фланг на пакта. Там са България, Гърция и Турция.

„Като членове на ЕС подкрепяме нашите приятели от Гърция и Кипър. Оттук нататък настояваме да се намерят дипломатически решения с Анкара и този проблем, който на практика е бизнес проблем - той засяга добиването и печалбите от газ. Нарушаването на договорите провокативното движение на кораби не е в полза на никого“, изтъкна премиерът.

Лидерите са осъдили категорично и нападките на турския президент Реджеп Ердоган към френския му колега Еманюел Макрон. Това не е етично и така не се стига до разумно решение.

Благодарение на германското преседателство на ЕС е направен компромис между страни, които са против, и такива, които са за незабавни санкции. Борисов припомни, че такива има срещу турски физически лица. Същевременно вратата през следващите три месеца остава отворена за нови мерки.