Иранските власти съобщиха че са екзекутирали журналист заради работата му в интернет, която допринесе за мащабните икономически протести през 2017 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Иранската държавна телевизия и държавната агенция ИРНА съобщиха, че Рухола Зам е бил обесен рано сутринта в събота.

През юни Зам беше осъден на смърт за "корупция на земята" - обвинение, често използвано в случаи, свързани с шпионаж или опит за сваляне на правителството.

Сайтът и каналът, създадени от Зам в популярното приложение за съобщения Телеграм, разпространяваха информация за графика на протестите и уличаващи сведения за ирански официални представители.

ЕС: Спрете да излъчвате признания по телевизията

ЕС осъжда екзекуцията по най-категоричния начин и за пореден път изразява непоколебимото си противопоставяне срещу използването на най-тежкото наказание по каквито и да било обстоятелства. Това се казва в декларация на говорителя на върховния представител за външната политика Жозеп Борел.

Задължение на иранските власти е да осигуряват съдебните права на обвинените и да прекратят практиката да използват излъчването по телевизията на признания за установяване и убеждаване в тяхната вина. ЕС смята, че смъртното наказание е жестоко и нечовешко. То не действа като спирачка за престъпления и е неприемлив отказ от човешко достойнство и чест. Брйксел призовава Иран да се въздържи от по-нататъшни екзекуциии да провежда политика за отмяна на смъртната присъда.