Френски съд призна за виновни в сряда 14 съучастници на френските джихадисти, които извършиха атентати срещу сатиричното списание "Шарли ебдо" и еврейски супермаркет в Париж през януари 2015 г., предаде телевизия France 24.

Сред 14-те е Хаят Бумедиен, бивша партньорка на Амеди Кулибали, който уби полицайка и ден по-късно - четирима френски евреи, които беше взел за заложници в еврейски супермаркет в Източен Париж.

Бумедиен беше призната за виновна във финансиране на тероризъм и принадлежност към престъпна терористична мрежа. Смята се, че е жива и се укрива от международната заповед за арест в Сирия, където се е присъединила към групировката „Ислямска държава“.

Друг от тримата съучастници, съдени задочно, Али Риза Полат, 35-годишен френско-турски приятел на Кулибали, когото прокурорите определиха като неговата „дясна ръка“, също беше осъден на 30 години затвор. Останалите присъди са от четири години затвор нагоре.

Самият Кулибали беше съратник на братята Куаши, убили 12 души в парижкия офис на "Шарли ебдо" през януари 2015 г.

Съучастниците бяха признати за виновни по различни обвинения - от членство в престъпна мрежа до съучастие в нападенията.

Нападенията от януари 2015 г. бяха началото на вълна от ислямистко насилие, при която бяха убити повече от 250 души.

Тази година Франция беше потресена от обезглавяването на учителя по история Самюел Пати от чеченски ислямист, недоволен от показването на карикатури на пророк Мохамед по време на учебно занятие. Пати е показал тези изображения в час по гражданско образование, като е подчертал, че учениците могат да изберат да не ги гледат, ако ги намират за обидни.

На 29 октомври нападател с нож уби трима души в катедрала и в близко заведение в Ница. Тунизиец, пристигнал във Франция предния месец, беше обвинен в убийствата.