Една от последните известни социално-икономически мерки на правителството - тази компенсация с 24 лв. на ден на неработещите в затворените от правителството бизнеси заради противоепидемичните мерки, ще бъде променена. От 1 до 31 януари ще се изплащат не тази фиксирана сума, а 75% от осигурителния доход на работниците.

Това обяви днес социалният министър Деница Сачева по време на брифинга на Националния оперативен щаб, на който бяха представени данни за епидемиологичната обстановка в страната и какви ще са мерките срещу разпространение на коронавируса до 31 януари.

До момента тези 24 лв. на ден бяха изчислени като 80% от минималната работна заплата, която за тази година е 610 лв. Именно затова и властта наричаше мярката 80/0, защото тя покрива тези 80%, а работодателите нищо. Сега при новият вариант се предполага, че ще се вдигне минималното плащане, поне за някои от служителите на затворените бизнеси. Като например работещите в ресторантьорския сектор, които вече се осигуряват на минимален праг от 800 лв., тоест - те ще получат 75% от 800 лв., а не 80% от 610 лв. 

С новия вариант на социално-икономическата мярка се предполага, че за много от нуждаещите се помощта реално ще бъде по-голяма от предлаганата до момента. По думите на Сачева промяната е била поискана от браншовите организации и властта се съобразила с тях.

Досега нямало как да се направи такава организация, защото осигурителният доход се засичал почти месец след като се подаде декларацията от работодателя. 24-те лева на ден пък били възможно най-бързата и лесна мярка, която да подпомогне хората веднага след затварянето в края на ноември (въпреки че плащания има чак от тази седмица).

Иначе по мярката досега са кандидатствали 4019 лица и първите плащания към тях вече са направени, увери министърката. 

Очаквано - в сила остават и другите известни вече мерки като 60/40 и 80/20 (за някои сектори). Те ще действат до 31 март, а не до 31 януари. Дотогава поне има записани пари в бюджета за следващата година. Общо до момента били изплатени малко над 600 млн. лв. и са запазени 250 000 работни места, обясни Сачева.